Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Lelystad, 7 oktober 2008

De ondergang van "de Lutina" tijdens "Week van de Geschiedenis"

Thema van de landelijke Week van de Geschiedenis is dit jaar "Verhalen van Nederland".

Bij RACM Lelystad ervaar je de spannende wereld van de scheepsarcheologie. In het RACM gebouw vind je de overblijfselen van vele scheepsrampen. De verhalen die daar bij horen, zijn lang niet altijd bekend. Soms echter is de geschiedenis van zo'n scheepsramp wél achterhaald. Een voorbeeld daarvan is de ondergang van het schip "De Lutina". Er wordt over verhaald in een splinternieuwe tentoonstelling. En op woensdag 15 oktober is er, speciaal in de Week van de Geschiedenis, een presentatie over de dramatische ondergang van dit schip en haar bemanning.

Op 20 november 1888 verging op de Zuiderzee tijdens een krachtige storm het schip De Lutina, een praam van schipper Jan Kisjes. Samen met zijn knecht, Reinder Tulp, vervoerde hij een lading schelpen en metselstenen van Brielle naar Zwartsluis. In 1976 werd het wrak van De Lutina nabij het huidige Swifterbant opgegraven. Naast een ruime scheepsinventaris trof men het skelet van een bemanningslid aan. Deze persoon lag met de onderbenen vast onder de lier en had het schip daarom niet kunnen verlaten.

Indertijd heeft een aantal medewerkers van de IJsselacademie in Kampen na intensief archiefonderzoek de geschiedenis van schip en bemanning achterhaald. Dit dramatische verhaal kun je beleven in de tentoonstelling "het zeemansgraf". De tentoonstelling heeft niet voor niets deze naam. Het tentoonstellingsmeubel is ook werkelijk een graf. Hoe dat in elkaar zit, moet je zelf maar komen bekijken.

RACM Lelystad is tijdens de Week van de Geschiedenis gratis toegankelijk op werkdagen. In het weekend (betaalde) toegang en rondleiding via de Bataviawerf.

Het verhaal over de ondergang van de Lutina en de identificatie van het skelet, wordt verteld door Benno van Tilburg, op woensdag 15 oktober, aanvang 14.00 uur. De presentatie is geschikt voor jong en oud. Aanmelden: m.nanhekhan@racm.nl of 0320-269700/269706

Voor een routebeschrijving zie www.racm.nl , of www.bataviastadmusea.nl