KBC


Persbericht
Gereglementeerde informatie - dit persbericht bevat informatie die is onderworpen aan transparantievoorschriften voor beursgenoteerde vennootschappen.

Tijdschema voor publicatie op 15 oktober 2008:
· 8.00 u CEST - Persbericht beschikbaar op www.kbc.com
· 9.30 u CEST - Teleconferentie voor financieel analisten (inbelnr. te vragen op +32 2 429 4051)
· 11.00 u CEST - Persconferentie, KBC Hoofdkantoor, Brussel, Havenlaan 2

KBC neemt krachtige maatregelen om volatiliteit van toekomstige resultaten te verminderen en licht proactief voorlopige resultaten over derde kwartaal toe

Als gevolg van een sterk verstrengde ratingmethode verlaagde het ratingagentschap Moody's Investor Service gisteren de kredietratings van een aantal CDOs waarin KBC belegd heeft. Omdat KBC ruimschoots in staat is dit op te vangen, heeft ze de strengere aanpak zelf proactief toegepast voor haar ganse portefeuille. Hierdoor wordt eventuele toekomstige volatiliteit van het resultaat verminderd. Om speculatie te vermijden over de resultaatsimpact wenst KBC vroegtijdig open te communiceren over de winstevolutie in het derde kwartaal. De financiële positie van KBC blijft in alle opzichten zeer stevig. Zo bedraagt de kapitaalratio voor de bankactiviteiten (Tier-1) na deze maatregel nog steeds ruim meer dan 8.5%.

Hoofdlijnen resultaten derde kwartaal 2008
André Bergen, CEO KBC Groep vat de resultaten als volgt samen: "Ondanks het moeilijke klimaat blijven de onderliggende commerciële resultaten bevredigend. Zoals vooraf al herhaaldelijk aangegeven wordt het kwartaalresultaat echter negatief beïnvloed door boekhoudkundige afwaarderingen op beleggingsportefeuilles. Gezien KBC over een sterke kapitaalpositie beschikt, hebben we bovendien naar aanleiding van de downgrades door Moody's proactief een bijkomende afwaardering gedaan. Deze vormt een soort voorziening om de volatiliteit van de toekomstige winst op te vangen. Dit moet de onzekerheid over de toekomstige resultaatsontwikkeling voor klanten en aandeelhouders verder verminderen." De totale afwaardering op de CDO-portefeuille in het derde kwartaal bedraagt 1,6 miljard euro waardoor het voorlopige nettoresultaat in het 3e kwartaal daalt tot tussen -880 en -930 miljoen euro. De kapitaalbuffer waarover KBC zelf beschikt is ruimschoots voldoende om dit op te vangen, en de financiële positie van KBC blijft in alle opzichten zeer stevig. Zo bedraagt de kapitaalratio voor de bankactiviteiten (Tier-1) na deze maatregel nog steeds ruim meer dan 8.5%.

Voldoeninggevende onderliggende bedrijfsresultaten Ondanks de moeilijke omgeving is de prestatie van de kernactiviteiten voldoeninggevend, met vooral sterke operationele resultaten in Oost-Europa. De opbrengsten liggen in het derde kwartaal in het algemeen door de zomervakantie traditioneel wat lager. De voorlopige "onderliggende" winst voor het derde kwartaal - d.i. na uitsluiting van factoren die buiten de normale bedrijfsvoering vallen en van de invloed van de financiële crisis, zie hierna - bedraagt meer dan 500 miljoen euro.

. 1/3

Aanhoudend bevredigende bedrijfsontwikkeling in België Ondanks de vertraagde economische groei, blijft de bedrijfsontwikkeling in België bevredigend. De opbrengsten liggen in de vakantieperiode traditioneel wat lager, maar vanaf juli werd een instroom van deposito's ingezet, zowel van particuliere als bedrijvencliënten. Bovendien blijft de kredietkwaliteit heel hoog.

Gestage groei in Centraal- en Oost-Europa
In Centraal- en Oost-Europa zet de organische groei van de activiteiten zich door, terwijl de kosten voor kredietrisico's goed onder controle blijven. Zelfs na het bijstellen van de macro- economische verwachtingen voor de regio, blijft KBC achter haar groeiambities staan. KBC is hoofdzakelijk aanwezig in die landen die er macro-economisch relatief gunstig voorstaan en structureel minder kwetsbaar zijn. Zowel in het derde kwartaal als voor de eerste negen maanden van dit jaar bedraagt de "onderliggende" winstgroei (dus exclusief de impact van de financiële crisis) meer dan 25%.

Merchant en private banking presteren bevredigend in moeilijke markt Het winstcijfer van de merchantbankactiviteit wordt negatief beïnvloed door de huidige marktomstandigheden. Het onderliggende resultaat - d.i. na uitsluiting van de invloed van de financiële crisis - blijft bevredigend en in lijn met het resultaat van het derde kwartaal van 2007. De kredietverliezen blijven relatief beperkt van omvang. In de divisie private banking wordt het winstpotentieel - zoals in de vorige kwartalen - gedrukt door het zwakke beursklimaat.

Zwak beursklimaat beïnvloedt waarde van de aandelenportefeuille Tijdens het derde kwartaal kenden de Europese beurzen een daling van om en bij de 12% (gemeten aan de MSCI Europe index). Hierdoor zijn bijkomende waardeverminderingen op de aandelenportefeuille geboekt voor een bedrag van ongeveer 165 miljoen euro, voornamelijk in het verzekeringsbedrijf (nettoresultaatsinvloed: idem). Dit bedrag is in de lijn met onze verwachtingen die hierover bij de publicatie van de tweedekwartaalresultaten op 7 augustus zijn bekend gemaakt. Ter vergelijking, de afboeking bedroeg 135 miljoen in het tweede kwartaal van 2008.

Specifieke invloed van de bankencrisis in de V.S.
Zoals publiek meegedeeld op 15 september, was er een kredietblootstelling, hoofdzakelijk via aangekochte obligaties, ten aanzien van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers die in faling ging. Het uiteindelijke bedrag op het einde van het derde kwartaal was iets lager dan initieel geschat, en werd voor 85% afgeschreven. Een zelfde afschrijvingspercentage werd toegepast op de uitstaande obligaties van de Amerikaanse spaarbank Washington Mutual. Het gezamenlijke verlies op de Amerikaanse banksector bedraagt 172 miljoen euro (nettoresultaatsinvloed: -120 miljoen euro).

Marktwaardering van de gestructureerde kredietenportefeuille Zoals al vorig jaar bekend werd gemaakt, heeft KBC een uitstaande portefeuille aan collateralized debt obligations (CDOs) voor een (ongewijzigd) nominaal bedrag van 9 miljard euro. Deze portefeuille wordt als gevolg van de IFRS-boekhoudregels "aan de huidige marktwaarde" gewaardeerd. Waardedalingen liggen volledig ten laste van het bedrijfsresultaat (in tegenstelling tot sommige andere banken waar het waardeverschil afgeboekt wordt van het eigen vermogen op de balans omdat de CDOs boekhoudkundig op een andere manier zijn geclassificeerd). Op 30 september bedroeg de afboeking van de CDO-portefeuille voor het derde kwartaal 386 miljoen euro (104 miljoen voor het tegenpartijrisico op de monoline kredietverzekeraars en 282 miljoen door wijzigingen in kredietmarktprijzen en andere factoren). Ter vergelijking, de afboeking via de resultatenrekening bedroeg 315 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2008.

Anticiperen op toekomstige verliezen
Op 14 oktober 2008 kondigde het ratingagentschap Moody's Investors Service aan dat het de kredietrating van een aantal CDO-effecten heeft verlaagd. Moody's baseert zich hierbij op hypotheses die veel verregaander zijn dan diegene die totnogtoe werden aangenomen. KBC blijft bij haar conservatieve politiek om de waarde van alle effecten met een kredietrating lager . 2/3

dan Ba3 volledig op nul te zetten, en past dit toe met terugwerkende kracht op het resultaat van het derde kwartaal. Bovendien besliste KBC de nieuwe ratinghypothesen toe te passen op de gehele CDO-portefeuille en ook deze afwaardering volledig ten laste te nemen van het derde kwartaal. KBC vermijdt hiermee in belangrijke mate dat haar toekomstige resultaten beïnvloed worden door eventuele bijkomende ratingverlagingen. De gecombineerde resultaatsimpact van deze beslissingen bedraagt ongeveer -1,25 miljard euro (ca. -850 miljoen euro na belastingen).

KBC blijft beschikken over een zeer sterke kapitaalbasis Op 30 september 2008 lag de kapitaalratio van de bankactiviteiten (Tier-1) ruim hoger dan 8.5% (waarvan bijna 7% kernkapitaal). Dit blijft boven het sectorgemiddelde en de eigen voorzichtige minimumdrempel van 8%. Ook voor de verzekeringsactiviteiten lag de solvabiliteitsmarge dicht bij het dubbele van het reglementair vereiste minimum.

Daarnaast heeft de groep ook ruim voldoende financieringsmogelijkheden KBC is een bankverzekeraar die zich hoofdzakelijk richt tot privé- en KMO-cliënten en hierbij beschikt over een ruime cliëntendepositobasis. Het netto- ontleend bedrag op de interbankenmarkt is zeer gering in vergelijking met vele sectorgenoten. Bovendien beschikt KBC over een grote ongebruikte buffer aan obligaties (meer dan 50 miljard euro) die ze onmiddellijk zou kunnen gebruiken om liquiditeiten bij de ECB te mobiliseren. Tot slot heeft KBC de mogelijkheid, mocht dit nodig of nuttig zijn, een beroep te doen op overheidsgaranties wanneer ze zich in de markt herfinanciert.

Definitieve cijfers volgen op 6 november 2008
Bovenstaande prognoses zijn gebaseerd op voorlopige, ongeauditeerde cijfers uit een vroeg stadium van de resultaatsconsolidatiecyclus. Ze zijn dus voor wijzigingen vatbaar. De cijfers houden ook geen rekening met mogelijke wijzigingen aan de Europese IFRS-regels die een herclassificatie van effecten zou kunnen mogelijk maken met inwerkingtreding vanaf het derde kwartaal van 2008. Op www.kbc.com is ook een Powerpointpresentatie beschikbaar. KBC publiceert haar definitieve kwartaalresultaten op 6 november 2008. Op die dag zullen er opnieuw gedetailleerde rapporten beschikbaar zijn met toelichting over de resultaten en over de gestructureerde kredietenportefeuille. Voor vragen kan u terecht:
· beleggers: investor.relations@kbc.com

· media: pressofficekbc@kbc.be

Contactpersonen voor dit persbericht:


- Luc Cool, directeur Investor Relations Office, KBC Groep NV Tel. (32) 2 429 40 51
investor.relations@kbc.com


- Viviane Huybrecht, hoofd Communicatie Groep en KBC-Persdienst woordvoerster KBC Groep NV Tel. (32) 2 429 85 45
pressofficekbc@kbc.be


---- --