Ingezonden persbericht


NXP-technologie helpt 500 miljoen kg CO2 per jaar besparen

Eindhoven, 15 oktober 2008 - NXP Semiconductors (voorheen Philips Semiconductors) kondigde vandaag de jongste mijlpaal aan als gevolg van haar milieubewuste ontwerpproces. De onderneming maakte bekend dat ze tot nu toe 250 miljoen IC's voor fluorescerende verlichting heeft verkocht. Met deze energiezuinige verlichting kan 80% energie worden bespaard ten opzichte van traditionele gloeilampen. Dankzij deze lampen heeft NXP 500 miljoen kg CO2 per jaar helpen besparen vergeleken met traditionele verlichtingsoplossingen.

De elektriciteit die voor de verlichting van woningen, winkels, kantoren, bewegwijzering, openbare ruimten en straatverlichting wordt gebruikt, maakt ongeveer 20 procent uit van het totale mondiale stroomverbruik. Consumenten, bedrijven en regeringen zijn overal ter wereld op zoek naar energiebesparende alternatieven voor traditionele verlichting. NXP heeft berekend dat het overschakelen op efficiëntere technologieën, zoals CFL (compacte fluorescerende verlichting) een besparing tot wel 80 procent aan energiekosten voor verlichting kan opleveren. Het is inmiddels een normale zaak dat gloeilampen door energiebesparende CFL-lampen worden vervangen. Naar verwachting zal de toepassing van dit soort verlichting nog verder toenemen.

Een belangrijk deel van het R&D-proces en de productie van de IC s voor fluorescerende verlichting vindt plaats in Nederland.

Verlichting is een belangrijk aandachtsgebied voor de halfgeleiderindustrie vanwege de duidelijke invloed die we op de energievoorraad van de wereld kunnen hebben, aldus Stephane Curral, manager van de productgroep Power and Lighting Solutions van NXP Semiconductors. We waren één van de eerste halfgeleiderproducerende bedrijven die het belang inzagen van energiebesparende verlichting. Vandaar dat we ons al ruim 15 jaar intensief met verlichting bezighouden.

NXP richt zich op energiebesparende trends in de verlichtingsindustrie, zoals het oogsten bij daglicht, waarbij de verlichtingsniveaus worden aangepast aan de hoeveelheid natuurlijk daglicht. NXP levert dimbare drivers voor een aantal technologieën dat in gewone verlichting voor winkels en kantoren wordt gebruikt, zoals HF TL (hoogfrequentbuislampen), CFL, HID (hogedruk-gasontladingslampen) en halfgeleiderlampen (SSL).

Ook levert NXP een breed pakket IC's voor een nieuwe verlichtingstechnologie (Solid State Lighting (SSL-verlichting) genaamd, die is gebaseerd op LED s met een zeer hoge lichtdichtheid, de zogenaamde high-brightness LED s. SSL-verlichting is een veelbelovende technologie met een hoge betrouwbaarheid, ontwerpflexibiliteit en lange levensduur. Dit type verlichting zorgt voor heldere kleuren bij een hoge intensiteit, terwijl het totale verbruikte vermogen lager ligt. Mogelijke toepassingen zijn onder meer toepassingen in de open lucht, waar dit type lampen efficiënte, dimbare verlichting kan leveren langs straten binnen de bebouwde kom en langs doorgaande wegen. Tijdens stillere periodes kan de lichtsterkte van SSL-lampen met de door NXP geleverde dimbare drivers geregeld worden. Zo wordt energie bespaard en wordt de lichtvervuiling teruggedrongen terwijl de veilige rijomstandigheden gehandhaafd blijven. SSL-verlichting wordt ook in toenemende mate toegepast voor woningverlichting, waar de vraag naar oplossingen met dimbare verlichting groter wordt. Ook op dit gebied kan NXP oplossingen met dimbare drivers bieden.

Bij NXP zijn we van mening dat het nemen van verantwoordelijkheid voor de gevolgen van ons handelen op de wereld van fundamenteel belang is voor succes. De grondslagen voor milieubewust ontwerpen weerspiegelen zich in alle domeinen waarin NXP een leidende rol speelt, zoals halfgeleiders voor huiselektronica, de autoindustrie en allerlei andere marktsectoren. Onlangs hebben we het energieverbruik van PC s weten terug te brengen met onze GreenChip" PC oplossing, die het 80plus GOLD-niveau bereikte. Ik ben er trots op dat we dankzij technologie van NXP zo'n belangrijke rol hebben kunnen spelen bij het stimuleren van energiebesparing op het gebied van toegepaste verlichtingstechnieken, aldus René Penning de Vries, chief technology officer bij NXP.

Lees voor meer informatie over de strategie en activiteiten van NXP m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) het onlangs door de onderneming gepubliceerde Sustainability Report 2007 Applying our company values, responsibly . Het verslag kan worden gedownload op http://www.nxp.com/profile/corporate/report/index.html.

Kijk voor meer informatie over alle verlichtingsoplossingen van NXP op http://www.nxp.com/save_energy

Over NXP Semiconductors

NXP is een toonaangevende onderneming op het gebied van halfgeleiders die meer dan 50 jaar geleden werd opgericht door Philips. NXP heeft haar hoofkantoor in Europa. De onderneming biedt werk aan 31.000 medewerkers in meer dan 20 landen en realiseerde in 2007 een omzet van USD 6,3 miljard (inclusief de divisie Mobile & Personal). NXP maakt halfgeleiders, systeemoplossingen en software voor betere ervaringen in TV's, set-top boxen, toepassingen m.b.t. identiteitsvaststelling, mobiele telefoons, auto's en een breed assortiment andere elektronische elementen.

Nieuws van NXP vindt u op www.nxp.com.


- EINDE -

Toekomstgerichte mededelingen van NXP

Deze publicatie bevat mogelijk bepaalde toekomstgerichte mededelingen met betrekking tot de financiële toestand, resultaten van bedrijfsactiviteiten en bedrijfsvoering van NXP en bepaalde plannen en doelstellingen van NXP met betrekking tot deze punten. Vanwege de aard ervan gaan toekomstgerichte mededelingen gepaard met risico en onzekerheid omdat ze betrekking hebben op gebeurtenissen en afhangen van omstandigheden die in de toekomst zullen optreden en er zijn vele factoren die ertoe zouden kunnen leiden dat werkelijke resultaten en ontwikkelingen wezenlijk verschillen van die welke uitdrukkelijk of impliciet in deze toekomstgerichte mededelingen voorkomen.

Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met:

Carolien Hoogerwaard

Text 100 Public Relations

carolien.hoogerwaard@text100.nl

Tel +31 20 5304346