Ingezonden persbericht


Dennis Swart eindigt op derde plaats in ATS Formule 3 Trophy Cup

OSCHERSLEBEN, 14 OKTOBER 2008 - Met opgeheven hoofd verliet Dennis Swart afgelopen weekend het circuit van Oschersleben, nadat hij op de derde plaats eindigde in de ATS Formule 3 Trophy Cup. De Nederlander, die nog hestellende was van een zware operatie, had in beide races op Duitse bodem niet bepaald het geluk aan zijn zijde. De inwoner uit Amsterdam werd in de eerste race op zaterdag van achteren geraakt door Karline Stala, waardoor hij ver terugzakte in het klassement. In de laatste race van het seizoen kreeg hij een tik van zijn directe concurrent Bernd Herndlhofer. Ondanks de fysieke zware race wist Swart de finish te bereiken. Met zes fraaie overwinningen, elf podiumfinishes en ... polepositions wist de rijder van Team KFR totaal 111 punten bij elkaar te rijden.

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIES:
Swart, die enige tijd uit de running was vanwege een operatie en hierdoor niet fit aan het weekend begon, liet de eerste vrije training op vrijdagmorgen aan zich voorbij gaan. In de tweede sessie verkende hij met gebruikte banden het 3,667 meter lange circuit en probeerde een goede afstelling te vinden. Hij realiseerde een derde tijd in zijn klasse. Op vrijdagmiddag werd tevens de eerste kwalificatie afgewerkt. Swart zat hierbij goed in het ritme en wist uiteindelijk een keurige tweede snelste tijd in zijn groep neer te zetten. In de tweede kwalificatie op zaterdagmorgen wist Swart op het juiste moment te pieken. Nadat hij een snelle ronde had neergezet, leverde zijn tweede vliegende ronde de poleposition op. Met een tijd van 1:24.353 gaf hij zijn directe concurrenten Marco Oberhauser en Herndlhofer het nakijken.

RACE 01 + 02:
In de openingsrace op zaterdagmiddag kwam Swart niet goed van zijn plaats. Gehinderd door een rijder voor hem die op de startgrid bleef staan, moest hij een positie prijsgeven. In de eerste bocht moest hij bovendien Herndlhofer laten gaan, maar hield de Oostenrijker goed in het vizier. Toen zijn concurrent om de eerste plaats in de Trophy Cup echter in een fractie van zijn gas af ging, wist Swart hem niet meer te ontwijken. Met een kapotte zijkant van zijn voorvleugel wist hij gelukkig zijn race wel voort te zetten. Niet veel later werd Swart van achteren geraakt door Stala, waardoor zijn auto opnieuw averij opliep. Wanneer de beschadigde voorvleugel onder zijn voorband terecht kwam en bij Triple met grote snelheid van de baan schoot, zocht de rijder met startnummer 55 de pitstraat op. Met een nieuwe voorvleugel vervolgde Swart zijn race, maar wist dat de kansen op een mogelijke titel in de Trophy Cup flink waren gereduceerd. Hij kwam als zevende in zijn groep (23e algemeen) over de meet.

In de tweede race op zondag kwam Swart goed uit de startblokken. Hij kwam de eerste bocht goed door, maar werd in de volgende passage vol van achteren geraakt door Herndlhofer. Swart ging met zijn wagen in de rondte maar kon zijn weg vervolgen. Samen met zijn andere Oostenrijkse rivaal Oberhauser wisten ze vanuit het achterveld langzaam naar voren te komen. Swart zat er gedurende de achttien ronden tellende race echter fysiek doorheen, waardoor de rondetijden steeds minder werden. Hij zag uiteindelijk als vijfde (20e algemeen) de zwart-wit geblokte finishvlag vallen.

DENNIS SWART: "Ik ben natuurlijk teleurgesteld in het resultaat. Ik ging hier heen met een missie om kampioen te worden, maar ik was gewoon niet fit. De operatie vergde een langere herstelperiode en die kreeg ik helaas niet. Bovendien werd ik in beide races flink geraakt, waardoor ik mijn positie niet kon verdedigen. Nu overheerst de enorme teleurstelling, maar wanneer ik terugkijk op mijn eerste seizoen in de Formule 3 dan mag ik bijzonder tevreden zijn. Ik heb altijd meegestreden om de podiumplaatsen in de Trophy Cup en wanneer ik gedurende het seizoen wat meer geluk aan mijn zijde had, dan was ik nu al kampioen geweest. Ik wil uiteraard mijn ouders, familie, vrienden, Team KFR, Frits van Amersfoort en zijn team en mijn sponsors bedanken voor de geweldige support. Ik heb er onwijs van genoten! Ik ga nu keihard werken aan mijn herstel, zodat ik volgend jaar weer van de partij ben!"

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP - OSCHERSLEBEN, ZATERDAG 11 OKTOBER 2008


01. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, 25:09.512
02. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport,+ 03.718s
03. Philipp Eng, Ombra Racing,+ 11.930s
23. DENNIS SWART, TEAM KFR, (ZEVENDE IN TROPHY CUP)+ 3:33.347s

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP - OSCHERSLEBEN, ZONDAG 12 OKTOBER 2008


01. Laurens Vanthoor, Van Amersfoort Racing, 25:09.080
02. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport,+ 00.330s
03. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, + 00.702s 20. DENNIS SWART, TEAM KFR, (VIJFDE IN TROPHY CUP)+ 1:27.394s

EINDSTAND ATS FORMULE 3 TROPHY CUP 2008:

01. Marco Oberhauser, Neuhauser Racing,118 punten
02. Bernd Herndlhofer, Franz Wöss Racing,116 punten
03. DENNIS SWART, KFR TEAM F3,111 PUNTEN

04. Shirley van der Lof, HS Technik Motorsport,100 punten
05. Giulio Glorioso, Team Rhino's Leipert,73 punten

NIEUWS en FOTO'S worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Bezoek voor meer informatie www.dennisswart.com of contacteer Roelof Oosterhuis (media@insightf1.com, +31 652 056 637).