UWV


G-krachtencampagne: Wajongers aan de slag op de arbeidsmarkt

15 oktober 2008

Vandaag (15 oktober) start de G-krachtencampagne, een initiatief van UWV en brancheorganisatie Boaborea om werkgevers te bewegen Wajongers in dienst te nemen. Met de campagne worden werkgevers en Wajongers opgeroepen de website www.G-krachten.nl te bezoeken waarop vraag en aanbod bij elkaar komt. Bovendien is een Werkgeversservicepunt (0900-9295) in het leven geroepen om werkgevers administratieve handelingen, die komen kijken bij het in dienst nemen van een Wajonger, uit handen te nemen

Vandaag (15 oktober) start de G-krachtencampagne, een initiatief van UWV en brancheorganisatie Boaborea om werkgevers te bewegen Wajongers in dienst te nemen. Met de campagne worden werkgevers en Wajongers opgeroepen de website www.G-krachten.nl te bezoeken waarop vraag en aanbod bij elkaar komt. Bovendien is een Werkgeversservicepunt (0900-9295) in het leven geroepen om werkgevers administratieve handelingen, die komen kijken bij het in dienst nemen van een Wajonger, uit handen te nemen.

Gemotiveerd, Gedreven en geïnteresseerd in een baan, dat geldt voor een groot deel van de Wajongers. Zij willen zelf hun geld verdienen, maar het is voor hen vaak lastig een baan te vinden. Wajongers hebben een beperking, maar zelf spreken ze liever over mogelijkheden. Werkgevers aarzelen soms om een Wajonger in dienst te nemen. De G-krachtencampagne richt zich daarom op de voordelen voor werkgevers om Wajongers in dienst te nemen en spoort Wajongers aan om hun mogelijkheden voor het voetlicht te brengen.

Ondersteuning

Een G-kracht in dienst nemen heeft veel voordelen, tenslotte komt een Gemotiveerde en Gedreven werknemer het bedrijf versterken. Ook geeft het de maatschappelijke en sociale betrokkenheid van de werkgever aan. De ondersteuning van de Wajonger komt voor rekening van een jobcoach. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat de G-kracht wordt ingewerkt en blijft de G-kracht ondersteunen op de werkvloer. Als er een aangepaste werkplek nodig is, kan de werkgever advies en subsidie van UWV krijgen om hulpmiddelen aan te schaffen of speciale voorzieningen te treffen.

Voordelen voor werkgevers

Het in dienst nemen van een Wajonger heeft financiële voordelen voor de werkgever. Zo kan gekozen worden voor een proefplaatsing van maximaal drie maanden om te kijken hoe het gaat. De werkgever hoeft in die periode geen loon te betalen, UWV betaalt gewoon de uitkering door. Verder geldt een korting op de arbeidsongeschiktheidspremies (WAO en WIA) en de werkloosheidspremies (WW). Wordt de Wajonger ziek dan betaalt UWV de Ziektewet-uitkering en hoeft de werkgever geen loon door te betalen.

Informatie

In oktober en november organiseert UWV acht grote werkgeversbijeenkomsten waar onder andere informatie over de G-krachtencampagne verkrijgbaar is. De G-krachtencampagne wordt ondersteund door radiospots, door advertenties op internet en in MKB-vakbladen. Er is ook een werkgeversfolder beschikbaar.