Philips

Persinformatie

15 oktober 2008

PHILIPS ONTWIKKELT BESLUITVORMINGSSOFTWARE VOOR DE DIFFERENTIëLE DIAGNOSTIEK VAN DEMENTIE

Hamburg, Duitsland -- Philips Research meldde vandaag met succes een studie te hebben afgerond naar de bruikbaarheid en geschiktheid van de besluitvormingssoftware die het bedrijf heeft ontwikkeld voor automatische beoordeling van dementie met behulp van beeldgegevens verkregen met positronemissietomografie (PET-scan). De software is geëvalueerd in samenwerking met Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (Hamburg, Duitsland) en het Austin Hospital (Melbourne, Australië).

Momenteel is een PET-scan van de hersenen met de tracer FDG (fluordeoxyglucose) een van de effectiefste methoden om dementie in een vroeg stadium vast te stellen. FDG-PET is een moleculaire beeldvormingstechniek waarmee een driedimensionaal beeld wordt vervaardigd van functionele processen in het lichaam, zoals de opname van glucose die als brandstof voor de hersenen dient. Voor de interpretatie van PET-scans van de hersenen is echter een grote vaardigheid vereist, vooral in de vroege stadia van neurodegeneratieve ziekten.

De Philips-besluitvormingssoftware heeft eveneens positieve resultaten opgeleverd in retrospectieve studies van bibliotheken met FDG-PET-scans van hersenen die al door een onafhankelijke deskundige waren geïnterpreteerd. In een studie op basis van een UKE-bibliotheek met FDG-PET-scans van 83 patiënten kwamen de resultaten van de software voor meer dan 98% overeen met de interpretatie van de specialisten wanneer de software geprogrammeerd was om te differentiëren tussen hersenscans zonder dementieverschijnselen, hersenscans die kenmerkend waren voor de ziekte van Alzheimer en hersenscans die kenmerkend waren voor frontotemporale dementie.

In een vergelijkbare studie van FDG-PET-scans van 48 patiënten van het Austin Hospital (in samenwerking met Professor Christopher Rowe, Director Nuclear Medicine & Centre for PET, Austin Hospital) was de nauwkeurigheid van de software groter dan 80% bij het differentiëren tussen de scans van patiënten zonder dementie, patiënten met de ziekte van Alzheimer, patiënten met frontotemporale dementie en patiënten met Lewy-body-dementie. Deze zogeheten vierklassige differentiële diagnostiek is lastiger omdat aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer en voor Lewy-body-dementie in dezelfde hersengebieden moeten worden gezocht, terwijl frontotemporale dementie zich in een ander hersengebied voordoet.

Wereldwijd lijden meer dan 25 miljoen mensen aan dementie. Dementie is het eindresultaat van een aantal progressieve degeneratieve hersenaandoeningen. Hiervan komen de ziekte van Alzheimer, Lewy-body-dementie en frontotemporale dementie het vaakst voor: deze aandoeningen zijn goed voor respectievelijk ongeveer 60%, 15% en 10% van alle gevallen van dementie. Vroege differentiële diagnostiek van het type dementie waaraan een patiënt lijdt, is van essentieel belang voor optimaal gebruik van de beschikbare medicatie, waarmee snelle achteruitgang en het daarop volgende verlies van kwaliteit van leven kan worden tegengegaan.

De Philips-software analyseert PET-scans van de hersenen en combineert ze met MRI-scans (Magnetic Resonance Imaging), met als doel het opsporen van de kenmerkende patronen van hersenaandoeningen als de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie en Lewy-body-dementie. Vervolgens kwantificeert de software de mate waarin deze beelden overeenkomen met referentiescans van mensen van wie bekend is dat ze aan dementie lijden. Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE, Hamburg, Duitsland) is medeontwikkelaar van het systeem en heeft het afgelopen jaar de software naast de bestaande diagnostische procedures gebruikt om de geschiktheid en bruikbaarheid van de software te toetsen.

"De resultaten van de studie zijn in één woord uitstekend,' aldus dr. Ralph Buchert van de afdeling Nucleaire geneeskunde van Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf. 'De meeste stappen worden automatisch uitgevoerd. De software is heel gebruiksvriendelijk en de procedure duurt er maar een paar minuten langer door. We hebben de software ter beschikking gesteld van de verwijzende artsen die niet bedreven waren in het lezen van FDG-PET- en MRI-scans, maar binnen een paar minuten waren ze al in staat beelden te analyseren en de resultaten te interpreteren."

"Computergestuurde klinische besluitvorming wordt gezien als een van de beste manieren voor artsen om optimaal gebruik te maken van beschikbare gegevens en kennis, zodat ze hun patiënten tijdig en consistent wetenschappelijk onderbouwde medische zorg kunnen bieden,' verklaart dr. Henk van Houten, senior vice-president van Philips Research en hoofd van het Healthcare-onderzoeksprogramma. 'Uiteindelijk zijn het de mensen die dergelijke systemen gebruiken die er een oordeel over vellen, en daarom is het zo belangrijk deze besluitvormingssoftware voor de diagnostiek van dementie samen te ontwikkelen met vooraanstaande instellingen die zich met wetenschappelijk onderzoek naar dementie bezighouden."

Na de bemoedigende resultaten van deze studies voert Philips Research nu aanvullende studies uit waarbij de software in samenwerking met de University of Washington (Seattle, VS) wordt gebruikt.

Meer informatie en afbeeldingen met hoge resolutie: http://www.philips.nl/about/news/press/20081015a-philips_ontwikkelt_besluitvormingssoftware_diagnose_dementie.page Achtergrondinformatie
http://www.philips.nl/about/news/press/20081015-philips_ontwikkelt_besluitvormingssoftware_voor_differentiele.page

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Nederland
Tel.: +31 40 27 80125
Mobile: +31 6 10558116
E-mail: joost.maltha@philips.com