Ingezonden persbericht


Persbericht

Minister Ter Horst positief over Veiligheidsregio Kennemerland

HAARLEM - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Guusje ter Horst, oordeelt positief over de rampenbestrijdingsorganisatie van Kennemerland. Dit schrijft zij in een brief aan het bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) en in een brief aan de Tweede Kamer. Zij baseert dit oordeel op het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over de simulatie van 20 maart jl., de eindtoets van de Algemene Doorlichting Rampenbestrijding. Het bestuur van de Veiligheidsregio is er trots op dat de regio deze oefening, met het zwaarste scenario ooit in Nederland getoetst, met goed gevolg heeft doorlopen. Dit bevestigt het beeld dat de VRK zich in de afgelopen anderhalf jaar snel ontwikkeld heeft.

De regio Kennemerland kent met Schiphol en Corus binnen haar grenzen bijzondere risico's die om hogere eisen vragen dan de landelijke normen. Om adequaat deze risico's het hoofd te kunnen bieden heeft de minister versterkingsgelden aan de regio ter beschikking gesteld om op termijn te kunnen voldoen aan het crisisbestrijdingsplan Schiphol.

In de rapportage van de inspectie staat een drietal leermomenten voor de regio. Dit betreft het beter structureren van overleggen tijdens crisissituaties, het opzetten van integraal informatiemanagement en het verder professionaliseren van gemeentelijke processen. In de eerste bevindingen van juni 2008 werden deze leerpunten al door de Inspectie benoemd. De regio heeft deze punten direct voortvarend opgepakt zodat zij de minister al op korte termijn kan informeren over de implementatie hiervan. Zo heeft de gemeente Haarlem besloten tot de inzet van extra mensen en middelen om zich beter voor te kunnen voorbereiden op rampen en crises.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland drs. Theo Weterings zegt: "De Inspectie heeft tijdens de diverse meetmomenten in de afgelopen twee jaar aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen hebben wij steeds opgevolgd met deze positieve uitkomst tot gevolg. Wij werken nu voortvarend verder om deze basis verder uit te bouwen. Zo is de gemeenschappelijke meldkamer van ambulance, politie en brandweer per 1 januari 2009 een feit. Vanaf dat moment zijn de meldkamers van de drie hulpdiensten gehuisvest in één gebouw aan de Zijlweg in Haarlem. De hulpdiensten kunnen zo optimaal met elkaar samenwerken als het er om spant. Dat is met recht een mijlpaal."

Haarlem, 15 oktober 2008
LZ/cn/PO 2008-175567