Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

ROVER: Afschaffen strippenkaart Rotterdamse metro nog niet aan de orde

Het Rotterdamse overlegorgaan van het openbaar vervoer is in een advies aan de stadsregio akkoord gegaan met het verbieden van de strippenkaart in de metro. Er is dus gekozen voor 'dwang' en niet voor 'de keuze tussen chipkaart en strippenkaart hoort aan de reiziger'. Niet alle reizigersvertegenwoordigers stemden daar trouwens mee in: de regionale afvaardiging van ROVER heeft er uitdrukkelijk afstand van genomen.

Landelijk ROVER-voorzitter Michael van der Vlis: Dit is een reizigersonvriendelijk advies, de reiziger wordt een keuze ontnomen. Er liggen nog tientallen problemen die niet zijn opgelost, niet alleen landelijk, maar ook in Rotterdam . Soms gaat dat over kleine groepen (voor mensen met een visuele beperking is bijvoorbeeld nog heel weinig behoorlijk geregeld), soms over veel grotere groepen reizigers. (Rotterdam heeft overstappen alleen binnen de RET op orde, bij overstappen op een andere vervoermaatschappij zijn voorlo! pig drie(!) kaartjes nodig).

De stelling van de RET dat ze via de poortjes de zwartrijders meer te lijf kunnen is trouwens ook dubieus. De ervaringen bij NS en GVB-Amsterdam laten zien dat extra inzet van servicepersoneel effectiever is, ook voor de sociale veiligheid, en zichzelf dik terug verdient. (De RET laat deze kansen liggen.)

ROVER vindt de situatie in Rotterdam nog volstrekt niet rijp voor het verbieden van de strippenkaart en hoopt vurig, dat staatssecretaris Huizinga hier niet mee in zal stemmen.

Bezoekadres: Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
(maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur)
Telefoon: 033 - 422 04 50
Ledenadministratie: 033 - 422 04 54
Fax: 033 - 422 04 51

Pagina geplaatst: 15 oktober 2008