Port of Rotterdam

Havenbedrijf wil haven in Maleisië ontwikkelen

15-10-2008

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) heeft vandaag 15 oktober 2008 een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met POIC (Palm Oil Industrial Cluster) in Kota Kinabalu, Sabah op Borneo in Maleisië. Het gaat om de ontwikkeling van het haven- en industriecomplex van Lahad Datu, een havenstad van 200.000 inwoners aan de noordoostkust van Sabah. De Maleisische overheid wil van Lahad Datu een eerste klas duurzame 'greenport' maken met Rotterdam als voorbeeld. De MoU past in het beleid van verdere internationalisering van het Havenbedrijf.

POIC is een overheidsonderneming waarvan de aandelen in eigendom zijn van de deelstaat Sabah. POIC is lid van de RSPO (Round Table of Sustainable Palm Oil) Deze organisatie zet zich in voor de duurzame productie van palmolie en de certificering van palmolie-producten.

Joint venture
Met de MoU wordt een begin gemaakt met een samenwerking die moet leiden tot een joint venture tussen POIC en HbR. Via deze joint venture zal in de komende tijd het haven- en industriecomplex van Lahad Datu worden ontwikkeld. De totale oppervlakte van dit complex kan groeien tot een gebied van ruim 5500 ha.

Lahad Datu
Met de ontwikkeling van de haven van Lahad Datu geeft de Maleisische regering via POIC invulling aan de versterking van Sabah als draaischijf voor de grondstoffenexport vanuit Zuid- oost Azië naar voornamelijk Europa (Rotterdam). Lahad Datu heeft een aantal ongekende natuurlijke voordelen: de centrale ligging tussen Maleisië, Filippijnen en Indonesië, een waterdiepte van 20 meter, natuurlijke rijkdommen in de directe nabijheid (kolen, bauxiet, olie, gas, palmolie, cement en agrarische producten). Beide initiatiefnemers geven aan dat zowel ladingstromen als de infrastructurele ontwikkeling moeten voldoen aan de criteria van duurzaamheid.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.