Rijksmuseum


Staalbedrijf Corus richt Fonds op Naam in Rijksmuseum op

Fonds Staal aan Zee voorziet in aanstelling conservator Indiase kunst

Het staalbedrijf Corus in IJmuiden, via Corus onderdeel van de Indiase Tata Steel Groep, richt een Fonds op Naam binnen het Rijksmuseum op. Het fonds met de naam Staal aan Zee, stelt zich ten doel te voorzien in de financiering van een conservator Indiase kunst voor de periode van 10 jaar. Het Rijksmuseum is het eerste museum in Nederland waar een bedrijf de mogelijkheid geeft te investeren in de opbouw van kennis door middel van het financieren van een conservator. De verwachting is, dat deze conservator in het voorjaar van 2009 wordt aangesteld.

Conservator Indiase kunst
De conservator Indiase kunst gaat de eeuwenoude relatie tussen de Nederlandse en Indiase culturen onderzoeken. Hij/zij is tevens verantwoordelijk voor de collectie kunst van het Indisch Subcontinent. De nieuwe conservator gaat onderzoek doen, publiceren en tentoonstellingen samenstellen. De vroegst verzamelde Indiase voorwerpen in het Rijksmuseum komen voort uit de handelsrelaties die de VOC met India sinds de 17de eeuw onderhield en bestaan onder andere uit sitsen (beschilderde katoenen stoffen), meubelen, sieraden en glas. Vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft het Rijksmuseum de nadruk gelegd op het verwerven van Indiase kunstvoorwerpen, vooral beelden en miniatuurschilderingen.

Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum: "Met de nieuwbouw van ons Aziatische paviljoen betekent de steun van Corus en de aanstelling van een Conservator Indiase kunst een strategische versterking van het Nieuwe Rijksmuseum en zijn positie in de wereld".

"Ik verwacht dat dit Fonds de start is van een vruchtbare samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Nederlandse onderdeel van de Tata Steel Group. Die samenwerking zal een prachtige culturele brug vormen tussen India en Nederland", aldus Marjan Oudeman, Executive Director Strip Products Division van Corus.

Indiase Miniaturen uit Rijksmuseum in Van Gogh Museum In het kader van het Amsterdam India Festival toont het Rijksmuseum vanaf 17 oktober in het Van Gogh Museum vijftig hoogtepunten uit een weinig getoonde, maar kwalitatief hoogwaardig deel van de collectie: de Indiase miniatuurschilderingen. De basis voor deze verzameling werd al in de eerste jaren van het bestaan van het Rijksprentenkabinet gevormd. Sindsdien is de collectie door aankopen en door een schenking aanzienlijk uitgebreid. De miniatuurschilderingen stammen uit de 15de tot de 19de eeuw en zijn illustraties van gedichten over de liefde en de complexe verhouding tussen man en vrouw als minnaar en minnares en portretten van vorsten.

Rijksmuseum Fonds op Naam
Het fonds Staal aan Zee is ondergebracht bij het Rijksmuseum Fonds, de steunstichting van het Rijksmuseum. Het vermogen van het Rijksmuseum Fonds bestaat uit schenkingen, erfstellingen en legaten al dan niet in de vorm van een Fonds op Naam. Momenteel herbergt het Rijksmuseum Fonds 29 Fondsen op Naam, elk met een eigen doelstelling en naam.