Crisis in het krediet


De Kwestie Live

ROTTERDAM, 20081010 -- Geld verdampt, markten drogen op en banken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat begon in de VS met het faillissement van kleine hypotheekverstrekkers is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde kredietcrisis. Gaan er nog meer banken failliet? Wat is de doorwerking van de crisis op de pensioenen, spaargelden, hypotheekschulden en de waarde van huizen? En kunnen bedrijven en instellingen aan krediet komen om de lonen te blijven betalen, laat staan te investeren in vooruitgang?

In het nieuwe actuele discussieprogramma van Studium Generale, Erasmus Podium & Erasmus Magazine in De Unie, getiteld De Kwestie Live, zullen een aantal prominente wetenschappers van de Erasmus Universiteit hun licht over de kredietcrisis laten schijnen en daarmee helderheid in de financiële chaos scheppen. Ze tonen de oorzaken en dilemma's van de crisis, zoeken naar mogelijke oplossingen en schetsen noodzakelijke verbeteringen voor de lange termijn.

Welke verantwoordelijkheid ligt er op de schouders van overheden, toezichthouders en financiële instellingen zelf? Toont de kredietcrisis ons de belangrijkste systeemfouten of een falen van het systeemdenken? Is er sprake van het einde van het super-kapitalisme? Of moeten we vertrouwen op het zelfreinigende vermogen van de markt en biedt deze kredietcrisis juist goede kansen hiertoe?

Dr. Mathijs van Dijk (associate professor of finance Rotterdam School of Management) zal de belangrijkste oorzaken en oplossingen van de kredietcrisis schetsen en vervolgens daarover in debat gaan met prof.dr. Casper de Vries (hoogleraar monetaire economie EUR), drs. Liesbeth Noordegraaf-Eelens (econoom en filosoof EUR) en mensen uit de bancaire wereld. Gespreksleider: Jaap Roelants (Chef Geld & Recht Algemeen Dagblad). Met een afsluitende poëzievoordracht van Jeroen Naaktgeboren (dichter bij de WoordDansers).

Reserveren via De Unie, (010) 433 3534 of via internet: www.deunie.nu/pages/reserveren.html

De Kwestie Live wordt georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine. In de rubriek De Kwestie reageert een wetenschapper van de Erasmus Universiteit in Erasmus Magazine op een actueel vraagstuk uit de media. In De Kwestie Live geeft de wetenschapper een toelichting op zijn kwestie en gaat hij of zij in discussie. Kijk voor meer informatie over de kwestie en spreker op www.erasmusmagazine.nl of www.eur.nl/studium

Crisis in het krediet
De Kwestie Live
Woensdag 15 oktober
20.00 uur
Debatcentrum De Unie
Mauritsweg 34
Rotterdam
Toegang gratis
Reserveren via De Unie, (010) 433 3534 of via internet: www.deunie.nu/pages/reserveren.html





Ingezonden persbericht