Ingezonden persbericht


Persbericht maandag 13 oktober

'Kapitalisme in Crisis: Had Marx gelijk?'

Discussiebijeenkomsten

In de komende weken organiseren de Internationale Socialisten door het hele land bijeenkomsten over de kredietcrisis. Precieze gegevens staan hieronder. Voor beeldmateriaal of verdere informatie graag contact opnemen met onze woordvoerder.

Aankondiging:

De kredietcrisis doet het kapitalisme stevig op zijn grondvesten schudden. Decennialang kregen arme landen en gewone mensen te horen dat de staat er niet is om bij te springen, dat marktwerking heilig is. De nationalisatie van Fortis laat het failliet van deze gedachte zien. In vele landen in Europa en Amerika heeft inmiddels massaal staatsinterventie plaatsgevonden. In IJsland is zelfs nagenoeg de gehele bankwereld genationaliseerd. Marcel van Dam schreef in de Volkskrant zelfs dat het kapitalisme tijdelijk is afgeschaft.

Duidelijk is dat de huidige politieke leiders geen idee hebben hoe om te gaan met de huidige crisis. De Amerikaanse reddingsoperatie van 700 miljard heeft nochtans weinig uitgehaald, evenals de gecoördineerde renteverlaging van de centrale banken over de gehele wereld. Volgens de Britse Premier Gordon Brown komt 'het mondiale financiële systeem knarsend tot stilstand'. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat het de belastingbetaler is die moet opdraaien voor deze crisis van het kapitalisme, dit terwijl de top van de getroffen bedrijven nog steeds exorbitante bedragen aan salarissen en bonussen opstrijken.

Er komen allerlei vragen op. Waar komt deze crisis vandaan? Ligt het echt alleen aan een 'cultuur van zelfverrijking' of is er sprake van dieperliggende oorzaken? Wat vinden socialisten van de huidige nationalisaties en reddingsplannen? Is het tijd voor een terugkeer naar Keynes? En wat kunnen we leren van de fundamentele kritiek die Karl Marx op het kapitalisme had? Kom langs en discussier meer!


* Rotterdam
Woensdag 15 oktober 19:30
Nivon / Dirk Smitsstraat 76


* Amsterdam
Donderdag 16 oktober 19:30
Emotive / Spuistraat 239 / Zaal 3b (3e etage)


* Leiden
Donderdag 16 oktober 19:00
Café 't Keizertje / Kaiserstraat 2-4


* Utrecht
Donderdag 23 oktober 19:30
MVVE / Bemuurde Weerd Oostzijde 3


* Enschede
Woensdag 29 oktober 19:30
Café de Zon / Zuiderhagen 43



Ingezonden persbericht