Ingezonden persbericht


Persbericht

Heerlen, 16 oktober '08

Brandweer 'rukt uit' naar basisscholen

Ook dit jaar is er de Nationale Brandpreventieweek. Deze is gestart op 4 oktober en wordt afgesloten met de Nationale Rookmelderdag op zaterdag 25 oktober. Net als de voorgaande jaren staat de rookmelder wederom centraal.

Uit landelijk evaluatieonderzoek blijkt dat de rookmeldercampagnes afgelopen twee jaar zeer effectief zijn geweest. Elk jaar ruim 4% stijging in het aantal huishoudens met een rookmelder tijdens de campagnemaand bewijst dit.

Dit jaar worden de activiteiten zoveel mogelijk gericht op die laatste 30 % van de mensen zonder rookmelder. Uit onderzoek is gebleken dat dit de lage inkomensgroepen en allochtonen zijn. De activiteiten zullen dan ook meer op deze groepen gericht worden.

Uit navraag bij woningstichtingen en -corporaties binnen het verzorgingsgebied van de brandweer Parkstad Limburg blijkt dat zij het inmiddels als goed beleid zien om bij onderhoud van hun woningen en oplevering voor nieuwe huurders zorg te dragen voor een goed werkende rookmelder. Hiermee wordt inmiddels een groot deel van de doelgroep bediend.

Brandweer Parkstad Limburg zoekt nadrukkelijk de samenwerking met gemeenten, stichtingen, welzijns- en geloofsorganisaties. Zo wordt er in het kader van een project 'Veilig Wonen' van Stichting Impuls een voorlichting gegeven en een rondleiding verzorgt in de kazerne Kerkrade voor groepen allochtone mannen en vrouwen. De lokale brandweer zal aanwezig zijn met promotiefolders op de Hubertusmarkt in Gulpen. De gemeente Landgraaf verstrekt via Stichting Welsun rookmelders aan haar minder valide inwoners. Er is actief contact gezocht met geloofsgroeperingen en bijzondere (islamitische) scholen om deze attent te maken op beschikbare voorlichtingsfolders in de turkse en arabische taal. Deze folders en veel ander informatiemateriaal is terug te vinden op de websites: www.brandpreventieweek.nl en www.brandweer.parkstad-limburg.nl .

Naar de basisscholen toe is het nieuwe lespakket 'Fire' van de Nederlandse Brandwondenstichting gepromoot. Met een aantal scholen in de regio is afgesproken dat zij in de komende week starten met de uitvoering hiervan en daarbij worden zij met aanwezigheid van de brandweer worden ondersteund.

---- --