European Union



Brussel, 15 oktober 2008

Concentraties: Commissie zet licht op groen voor geplande overname van Distrigas door Eni

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving van Distrigas, een Belgische gasleverancier, door het Italiaanse energiebedrijf Eni goedgekeurd. De Commissie kwam tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet op significante wijze zou belemmeren.

Eni is een geïntegreerd energiebedrijf dat onder meer activiteiten heeft op het gebied van de verkoop en de levering van aardgas. Distrigas is, voornamelijk in België en Frankrijk, actief op het gebied van de handel in aardgas.

Deze geplande overname vloeit voort uit de voorwaardelijke goedkeuring door de Commissie van de fusie tussen Gaz de France en Suez (zie IP/06/1558 en MEMO/06/424), waarbij Gaz de France en Suez werden verplicht het aandeel van Suez in het kapitaal van Distrigas van de hand te doen.

De belangrijkste horizontale overlappingen in de activiteiten van Distrigas en Eni hebben betrekking op de levering van gas aan grote en kleine industriële afnemers in Frankrijk, in elk van de vijf geografische balanceerzones voor gastransmissie. De activiteiten van de partijen overlappen elkaar in mindere mate ook ten aanzien van de gaslevering aan handelaren en grote industriële afnemers in Duitsland en ten aanzien van de handel op de gashubs.

De Commissie is na haar onderzoek tot de conclusie gekomen dat het niet waarschijnlijk is dat de geplande overname tot mededingingsbezwaren leidt. In Frankrijk zouden de partijen sterke concurrentie blijven ondervinden van Gaz de France, dat nog steeds verreweg de sterkste gasleverancier is. Op de overige markten waar hun activiteiten elkaar overlappen zal de gezamenlijke aanwezigheid van de partijen beperkt blijven. Ook in verticaal opzicht zou de geplande overname niet tot mededingingsbezwaren leiden, gelet, met name, op het feit dat Eni een beperkt gedeelte produceert van het gas dat de onderneming aan de gasleveranciers in de EER-landen aanbiedt.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m104.html#m_5 220