Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 oktober 2008

Energie voor Haagse basisscholen

PvdA wil zonnepanelen voor alle basisscholen in Den Haag

Geen onderzoeken en nota's meer over `duurzaamheidsbevordering', maar gewoon morgen aan de slag! PvdA-raadslid Jos de Jong wil vaart zetten achter het gezonder maken van onze stad en haar bewoners, te beginnen bij de kleintjes. "Energie besparen werkt het best als je het groot aanpakt en dat doe je bijvoorbeeld door op elke basisschool zonnepanelen te plaatsen." aldus De Jong.

Duurzaamheid is een veelgebruikte term en een verzamelnaam geworden voor alles wat energiebesparend en gezondheidsbevorderend werkt. Maar erover schrijven en praten is iets heel anders dan er gewoon mee aan de slag gaan. Jos de Jong: "Voor veel mensen is duurzaamheid nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. De PvdA wil daarom eens geen beleidsnota, maar actie."

Toekomst
De jeugd heeft de toekomst, dus waarom niet bij hen beginnen? Dat is de belangrijkste gedachtegang achter het idee om op alle scholen zonnepanelen te plaatsen. "Kinderen hebben de prettige eigenschap dat ze nieuwe dingen sneller oppikken dan volwassenen. Als je het die generatie met de paplepel ingiet, dan wordt het voor hen vanzelfsprekend. De kinderen kunnen zelf op een display zien hoeveel energie `hun' zonnepaneel heeft opgeleverd. Zelf zien wat energiebesparing is en wat het betekent om een duurzame school te zijn." aldus het PvdA-raadslid.

Stimulans
De PvdA-er hoopt hiermee ook de ouders en leerkrachten van de school te stimuleren om in de klas meer met het thema duurzaamheid te doen. Zo zouden handige ouders en leerkrachten samen met de kinderen aan de slag kunnen om de school energiezuiniger te maken. De Jong: "Met een beetje moeite kan een school behoorlijk wat energie besparen en tegelijkertijd dat proces zichtbaar en tastbaar maken voor de leerlingen. En dan is duurzaamheid opeens niet weer zo ver weg."

Beter goed gejat...
Het oorspronkelijke idee om op elke basisschool een zonnepaneel te plaatsen deed De Jong op bij het Duurzaamheidfestival van de PvdA. "Minister Cramer sprak daar zeer bevlogen over hoe je duurzaamheid `dicht bij mensen' moet houden. En dit voorbeeld sprak zeer tot mijn verbeelding."

Concreet
Tijdens de begrotingsbehandeling van de commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving zal de PvdA voorstellen om geld te reserveren zodat alle basisscholen een subsidie kunnen aanvragen voor een basispakket van drie zonnepanelen. De Jong: "Ze kosten ongeveer 3700 per school en er zijn 163 basisscholen, dus dit idee kost maximaal 600.000. Maar ik denk dat we met een deelname van dertig procent al heel tevreden mogen zijn."