Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 oktober 2008

Den Haag Fietsstad

PvdA wil een website voor Haagse fietsers

Alles wat je altijd al wilde weten over fietsen in Den Haag, maar nooit direct kon vinden. Als het aan de PvdA ligt krijgt de Haagse fietser een eigen website waar alle mogelijke informatie op terug te vinden is.

Klinkt bekend? Dat is het ook. Bijna een jaar geleden overhandigde PvdA-raadslid Koen Baart verkeerswethouder Smit de domeinnaam Denhaagfietsstad.nl. Deze had hij alvast geclaimd om zijn verzoek om een fietswebsite kracht bij te zetten. Baart: "Helaas is er tot op heden nog niets gebeurd, maar bij deze mag de wethouder in de herkansing. Als PvdA, maar ook als gemeente willen wij mensen aanmoedigen om vaker de fiets te pakken en dan moet je ze daarin ook zoveel mogelijk faciliteren."

Fietsvriendelijke info
Een website met fietsrouteplanner, die je als fietser in Den Haag keurig van A naar B wijst. Een site die je vertelt dat je na 19.00 uur en in het weekend met je fiets in RandstadRail mag. En waar je een fietsbeugel of fietstrommel kunt aanvragen. Al deze informatie is nu nauwelijks te vinden en dat kan volgens de PvdA-er een stuk `fietsvriendelijker': "Op de gemeentelijke website staat van alles, maar het is niet overzichtelijk en al helemaal niet compleet. Wij willen het fietsers makkelijker maken en daar komt deze website prima aan tegemoet."

Naast gemeentelijke informatie zou er op de website ook ruimte moeten zijn voor overzichten van fietsenmakers en ­verkopers, buurtstallingen en links naar andere fietsgerelateerde sites, zoals die van de Fietsersbond. Baart: "Zo kan ik me voorstellen dat er ook een link op komt die je naar de aangiftesite van de politie leidt of naar een meldpunt voor fietswrakken."

Record
Baart biedt de wethouder donderdag 16 oktober tijdens de begrotingsbehandeling Verkeer het initiatiefvoorstel Denhaagfietsstad.nl aan. Met één A4-tje het kortste initiatiefvoorstel ooit ingediend.

Asfalt
Naast het verzoek om een fietswebsite levert het raadslid donderdag een tweede langdurige strijd. Zo blijft hij pleiten voor roodgeasfalteerde fietspaden door heel Den Haag. "Als je wel eens fietst dan weet je wat ik bedoel. Niets fietst fijner dan asfalt en toch wordt er nog steeds voor gekozen om fietspaden te betegelen. Wat mij betreft schaffen we de tegels af en gaan we voortaan in alle gevallen voor asfalt." aldus Koen Baart.

Voor meer informatie:

Koen Baart: 06 ­ 54 61 19 27
www.denhaag.pvda.nl


---- --
www.denhaagfietsstad.nl

Een initiatiefvoorstel van Koen Baart

Inleiding
Bij de behandeling van het Meerjarenprogramma Fiets op 22 november 2007 overhandigde ik wethouder Smit namens de PvdA-fractie de domeinnaam www.denhaagfietsstad.nl. Tevens gaf ik hem een aantal tips om van deze website dé verzamelplaats van Haagse fietsinfo te maken.

Helaas is er tot op heden nog niets gedaan met deze suggestie. Sterker nog, op de gemeentelijke website lijkt alleen maar informatie te verdwijnen in plaats van dat deze toegankelijker wordt gemaakt. Bij het Digitale Loket van www.denhaag.nl onder het kopje `Verkeer en vervoer' is de fiets in het geheel niet terug te vinden. Wanneer je op de `F' klikt krijg je een lijstje te zien met daarin slechts drie fietsgerelateerde zaken: Fietsbeugels, Fietsbergingen in voortuinen en Fietswrak. Voor Fietsbeleid kun je nog het beste de zoekmachine gebruiken. Eenmaal daar aangekomen vind je `Fiets Voorop!'. Een webpagina waarop vooral veel beleidsnota's te vinden zijn...

Om het de wethouder iets makkelijker te maken, volgt hier een handzame opzet voor een Haagse fietswebsite. Deze opzet is niet uitputtend, maar staat open voor suggesties ter complettering en vervolmaking door fietsers en andere deskundigen. Daarnaast kan deze site wat ons betreft op eenzelfde manier geïntegreerd worden in nieuwdenhaag.nl als dat de bedoeling is met denhaagwoonstad.nl.

Inhoud website
Nieuws over fietspaden onder constructie, afsluitingen, omleidingen, plannen voor nieuwe fietspaden, etc.
Weetjes zoals dat de fiets mee mag in RandstadRail en in de trein, waar je fietslessen kunt krijgen, verkeersregels/boetes, e.d.
Informatie over fietsverhuur en OV-fietsen. Antwoord op vragen als waar bestel ik nietjes, hoe kom ik aan fietstrommel, etc. en contactgegevens van stadsbeheer om klachten door te geven. Tips om diefstal tegen te gaan en evt. een meldpunt van diefstal voor registratiedoeleinden (geen vervanging voor aangifte) > veel mensen nemen niet de moeite om aangifte te doen, waardoor er geen goed overzicht bestaat van het totale aantal fietsendiefstallen in Den Haag. De belangrijkste informatie compact weergegeven in diverse vertalingen voor toeristen en expats. Hier zou vervolgens ook een folder van kunnen worden gemaakt. Een overzicht of link naar de mooiste fietsroutes in de Haagse regio. Een Haagse fietsrouteplanner, dan wel een link naar die van de Provincie Zuid-Holland. Een link naar de aangiftesite van Politie Haaglanden. Een lijst (of link naar een lijst) met alle fietsenmakers en fietsverkooppunten in Den Haag. Een lijst (of link naar een lijst) met alle Biesieklettes in Den Haag. Een link naar de website i.o. www.buurtstallingen.nl. Een link naar www.fietsindeknel.nl en de website van de Haagse Fietsersbond. Een link naar www.buienradar.nl of een andere site met informatie over weersverwachting.

Uitstraling
De website moet toegankelijk, overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en Haags zijn.

Dictum

De raad in vergadering bijeen op xx.xx.xxxx,

Besluit:

I. Een website te (doen) ontwikkelen onder de domeinnaam www.denhaagfietsstad.nl

II. Voor de financiering met 25.000 euro een beroep te doen op het communicatiebudget uit het Meerjaren Programma Fiets 2007-2010 van in totaal 350.000 euro.


---- --