Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 1 september 2008

'Uitdagingen voor de kerk'

Trendwatcher Tom Sine op EA-symposium

Op vrijdag 17 oktober organiseert de Evangelische Alliantie (EA) een symposium met het thema: 'Met open ogen - Hoe de wereld verandert en wat de kerk ermee doet'. Tijdens dit symposium zal christen-trendwatcher Tom Sine (VS) inzicht geven in een aantal 'megatrends' en de uitdagingen die deze trends bevatten voor kerken en christelijke organisaties.

Aan het begin van het nieuwe seizoen biedt het EA-symposium de mogelijkheid om, voordat alle drukte weer begint, tijd te nemen voor belangrijke ontwikkelingen op lange termijn. Zijn ze van invloed op de kerk en hoe kun je erop inspelen bij het maken van beleid? Tom Sine vroeg al jaren geleden aandacht voor thema's die nu op onze agenda staan (mede in het kader van de Micha Campagne): discipelschap in heel je dagelijkse leven, het belang van diaconaat in missionair gemeente-zijn en de relatie tussen armoede en overconsumptie. Welke trends ziet hij nu en wat kunnen wij daar mee doen?

Tom Sine en zijn vrouw Christine zijn de oprichters van de Mustard Seed Association. Het is hun bediening om volgelingen van Jezus te helpen antwoorden te vormen op de nieuwe uitdagingen van de wereld, zoals ontkerkelijking, nieuwe religiositeit, materialisme en armoede. Hij schreef meerdere boeken waaronder Mustard seed vs McWorld: Reinventing Life and Faith for the Future. Tijdens dit symposium zal de organisatie Time to Turn de Nederlandse vertaling van Tom Sine's recente boek 'De nieuwe samenzweerders' feestelijk presenteren.

Deelnemers zullen tijdens dit symposium na de lezing in een aantal kleine groepen dieper ingaan op het belang van deze trends voor een aantal gebieden waar zij in de praktijk mee te maken hebben. Wat zijn (nieuwe) mogelijkheden om te getuigen? Welke kansen liggen er voor jeugdwerk? Zijn de trends die hij schetst van invloed op het leidinggeven in de kerk? Verandert de (persoonlijke en gezamenlijke) geloofsbeleving op basis van deze ontwikkelingen? Daarna volgt een open gesprek met Sine over de bevindingen.