CPNB


Persbericht 8-1-2008
Derde editie Nederland Leest 17 oktober van start Twee vrouwen van Harry Mulisch is het boek van Nederland Leest 2008

Harry Mulisch
copyright De Bezige Bij

Het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch staat centraal in de derde editie van Nederland Leest (17 oktober t/m 14 november 2008). De roman wordt gratis uitgedeeld aan de leden van de openbare bibliotheken. De lezers worden daarbij uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over dit boek.

In 2007 stond De gelukkige klas van Theo Thijssen centraal. Hiervan zijn 957.500 exemplaren uitgereikt. Nederland Leest is daarmee in korte tijd uitgegroeid tot de grootste leesbevorderingcampagne van Nederland.

De roman Twee vrouwen (Uitgeverij De Bezige Bij, 1975) draait om twee vrouwelijke hoofd-personen, de oudere Laura en de jonge Sylvia. Op meeslepende wijze verhaalt Mulisch over hun maatschappelijk niet-geaccepteerde liefde. De roman legt verbanden met ouder/kindrelaties en man/vrouwverhoudingen. En de klassieke noodlotsdrama's van Orpheus en Oidipoes zijn in het verhaal verweven.

Het in het Amsterdam van de jaren zeventig gesitueerde verhaal werd sinds de publicatie in 1975 in 10 talen uitgebracht. In 1979 verfilmde regisseur George Sluizer het boek met o.a. de acteurs Bibi Andersson, Kitty Courbois en Anthony Perkins.

De jaarlijkse campagne Nederland Leest is een initiatief van de CPNB in nauwe samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Philip Freriks is ambassadeur van de campagne.

In 2006 stond Dubbelspel van Frank Marinus Arion - met een oplage van 725.000 exemplaren - centraal. In 2007 was dat De gelukkige klas van Theo Thijssen met bijna een miljoen stuks. Naast de gratis bibliotheekeditie verschijnt een speciale luxe editie voor verkoop in de boekhandel.

Nederland Leest is geïnspireerd op de Amerikaanse campagne One Book, One City. De aldaar door de bibliotheken gestimuleerde discussies over telkens één maatschappelijk relevant boek blijken zowel het lezen als de gemeenschapszin te bevorderen.

Zie ook www.nederlandleest.nl.