Van Gogh Museum

Amsterdam, 25 september 2008

Rijksmuseum te gast met Indiase miniaturen in
het Van Gogh Museum

Het Rijksmuseum toont hoogtepunten uit zijn collectie Indiase miniaturen in het Van Gogh Museum. De presentatie is een ontdekkingsreis kriskras door India: aan de hand van een vijftigtal meesterwerken wordt de stilistische ontwikkeling van de Indiase schilderkunst van de 15de tot de 19de eeuw belicht. Ongeveer de helft van de miniaturen is afkomstig uit het legaat van de Amsterdamse medicus en verzamelaar P. Formijne en voor het eerst te zien. Het is de vierde keer dat het Rijksmuseum te gast is in het Van Gogh Museum tijdens de verbouwing. De presentatie is te zien van 17 oktober 2008 tot en met 4 januari 2009 in het prentenkabinet (Rietveldgebouw) en maakt deel uit van het Amsterdam India Festival.

Veel schilderingen werden gemaakt in opdracht van de moslimkeizers van het Mogol-rijk, dat zich tijdens zijn bloeiperiode in de 17de eeuw uitstrekte van Noord-India tot Centraal-India. Daarnaast waren ook de hindoekoningen uit de noordwestelijke staten Rajasthan en Punjab belangrijke mecenassen. De miniaturen geven een fascinerend beeld van het hofleven, waarin het spelen van polo, het bijwonen van olifantengevechten of het roken van een waterpijp tot de bezigheden hoorden.

Kunstenaars vonden hun inspiratie ook in religieuze teksten of in klassieke Indiase muziek. Uniek voor de Indiase schildertraditie is het afbeelden van melodieën (ragas); de emoties die een klank moest oproepen werden zo visueel gemaakt. Als kostbare kunstwerken waren de miniaturen alleen toegankelijk voor de opdrachtgever of een select gezelschap. Ze werden bewaard als losse bladen of tot albums gebonden, zodat men elk detail van dichtbij kon bekijken. In de miniaturen is de rijke cultuur van India te zien: van levendige illustraties over Krishnaâs jeugd tot verfijnde portretten van sjahs en maharadjas.

Publicatie
50 x India. De 50 mooiste miniaturen van het Rijksmuseum door Malini Roy (conservator prenten, tekeningen en fotoâs op het gebied van Azië en Afrika bij de British Library). Deze uitgave toont een selectie van de 50 mooiste miniaturen uit de collectie van het Rijksmuseum. Al sinds de 17de eeuw worden deze Indiase minischilderijtjes in Nederland met passie verzameld en hebben ze velen geïnspireerd. De publicatie laat zien dat de miniaturen niets aan aantrekkingskracht hebben verloren. Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam Uitgevers, 144 paginaâs, beschikbaar in het Nederlands en het Engels, ISBN 978 90 8689 043 9. Prijs ⬠21,95. Verkrijgbaar in de museumwinkel.

Vrijdagavond in het Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond tot 22 uur geopend. Tijdens de presentatie Indiase miniaturen staat een aantal vrijdagavonden in het teken van Indiase muziek. Voor meer informatie zie www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond.

Zondaglezing op 7 december 2008
Beeldend kunstenaar Robert Uterwijk geeft een toelichting op de presentatie Indiase miniaturen. De lezing vindt plaats om 14 uur in het auditorium. De toegang is gratis voor bezoekers van het Van Gogh Museum. Voor meer informatie zie www.vangoghmuseum.nl/zondaglezingen.

Amsterdam India Festival
Het Amsterdam India Festival presenteert een veelzijdige culturele staalkaart met tientallen evenementen op het gebied van muziek, dans, mode, film, fotografie, theater, beeldende kunst, architectuur en multimedia. Thema van het festival is Blended Cultures, verwijzend naar de enorme verscheidenheid aan verschillende culturen die in India met elkaar samenleven. Een diversiteit die ook in Amsterdam te vinden is. Voor meer informatie zie www.indiafestival.nl.
---