Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
06-10-2008

Symposium VU-Physics Unlimited

Hoe VU-natuurkunde werkt aan oplossingen

Tijdens een symposium over de vele vormen van natuurkunde op de campus laat de Vrije Universiteit zien hoe natuurkunde werkt aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen als duurzame energie, milieu, water en de kwaliteit van leven. Elf VU-wetenschappers vertellen vrijdag 17 oktober in het Nederlands over hun onderzoek. Het symposium wordt geopend door de rector magnificus van de VU, Lex Bouter.

Samenwerking

Oplossingen voor de genoemde problemen zullen voor een belangrijk deel komen uit de fysica, maar ook chemie, biologie, geneeskunde, wiskunde en de sociale en economische wetenschappen zullen een essentiële rol spelen. Het is deze veelvoud van en connectie tussen disciplines die centraal zal staan. De sprekers lichten onderwerpen toe als 'Waarom oude mensen vaker vallen', 'Onwaarschijnlijk snel en nauwkeurig met lasers' en 'Waterstof voor een duurzame samenleving'.

Nieuwe opleidingen

Nieuwe opleidingen zoals Medische Natuurwetenschappen en Science, Business & Innovation (SBI) zijn voorbeelden van het multidisciplinaire karakter van het onderwijs. Ook is dit collegejaar de volledig vernieuwde opleiding natuurkunde gestart in het licht van leven en energie, toegespitst op het maken van de connectie met al deze wetenschappen.

Het natuurkundig onderzoek zoals dat nu dagelijks plaatsvindt op de VU-campus is ook al zeer verweven met onderzoek bij de faculteiten Aard- en levenswetenschappen, Bewegingswetenschappen, Geneeskunde en het VU medisch centrum. Er vindt aan de ene kant uiterst relevant fundamenteel fysisch toponderzoek plaats en aan de andere kant toponderzoek in de multidisciplinaire context van leven, gezondheid en energie.



Vrije Universiteit Amsterdam