Universiteit van Tilburg

8 oktober 2008

Informatiemanagement moet in vakkenpakket VWO?

Inaugurele rede hoogleraar Global Sourcing Erik Beulen

Het Nederlandse hoger onderwijs schiet tekort als het gaat om de voorbereiding van leerlingen op deelname aan de kenniseconomie. "Informatiemanagement moet een belangrijk vak worden voor VWO-ers", zegt Erik Beulen, bijzonder hoogleraar Global Sourcing aan de Universiteit van Tilburg. In zijn inaugurele rede op 17 oktober houdt hij zijn pleidooi.

Informatiemanagement is essentieel voor de toekomst van Nederland. Het gebruik van software en computers voor de analyse van bijvoorbeeld marktontwikkelingen en bedrijfsvoering is voor managers onmisbaar geworden. In het huidige profiel 'Economie en management' op het VWO is daar te weinig aandacht voor, en dat is een probleem, zegt Erik Beulen. VWO-leerlingen missen daardoor de aansluiting op het wetenschappelijk onderwijs."We verkwanselen onze kenniseconomie. Als Nederland voorop wil blijven lopen in de ICT, is goed onderwijs een randvoorwaarde."

Beulen ontwikkelt een lesboek voor VWO-leerlingen om informatiemanagement een prominentere plek te geven. Hierover is hij ook in gesprek met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast werkt hij aan een Engelstalig stripboek, een soort 'outsourcing voor dummies', dat in maart 2009 verschijnt. Daarin behandelt hij alle elementen van outsourcing, het uitbesteden van diensten- en productieprocessen naar bijvoorbeeld opkomende economieën. "Aan de hand van korte teksten en leuke tekeningen wil ik geïnteresseerden inwijden in het proces van outsourcing. Wat betekent uitbesteding voor de werkgelegenheid? Hoe kun je er voor zorgen dat jouw leverancier de ICT blijft leveren waar jouw bedrijf behoefte aan heeft?"

Prof. dr. E.J.J. Beulen (1969, Roermond) is sinds 1 april 2008 als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Tilburg en werkte daarvoor als universitair docent. Sinds 2005 werkt hij voor de outsourcing divisie van Accenture. Daarvoor was hij ruim 10 jaar werkzaam voor branchegenoot Atos Origin. Beulen is onder andere lid van de Editorial Advisory Board of Journal of Cases on Information Technology (JCIT). Verder participeert hij in het Platform Outsourcing Nederland, dat verdere professionalisering van outsourcing in Nederland tot doelstelling heeft. Beulen is in 2000 aan de UvT gepromoveerd op het managen van IT-outsourcingsrelaties. In 1994 schreef hij samen met prof. dr. Piet Ribbers en prof. drs. Jan Roos (beide UvT) het eerste Nederlandstalige boek over outsourcing als reactie op het standaardwerk 'Information Systems Outsourcing' van Lacity en Hirschheim (1993). Eind 2008 verschijnt de tweede druk van 'Control of IT Outsourcing Relationships', dat Beulen eveneens samen met Ribbers en Roos schreef (Routledge, UK, 2006).