CPNB


Persbericht 10-10-2008
Nederland leest Twee vrouwen
Herdruk van Harry Mulisch in 1.030.500 exemplaren

Nederland Leest is dit jaar uitgegroeid tot de grootste leescampagne van het land. De actie richt zich dit maal op een nog breder samengestelde groep lezers. Het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch - dat de hoofdrol speelt in de campagne Nederland Leest - verschijnt in zes verschillende edities. De totale oplage is 1.030.500 exemplaren. Dit is vandaag bekendgemaakt in Den Haag waar minister Plasterk de eerste exemplaren van Twee vrouwen ontving uit handen van Harry Mulisch. Doel van Nederland Leest is dat zoveel mogelijk mensen gelijktijdig hetzelfde boek lezen en er met elkaar over praten. De actie start op vrijdag 17 oktober en duurt t/m vrijdag 14 november. De openbare bibliotheken spelen de centrale rol in Nederland Leest.

Naast de gratis pocket van Twee vrouwen die door de openbare bibliotheken verspreid wordt onder hun leden is er een scholiereneditie voor 4-havo en 4-vwo (i.s.m. Stichting Lezen); een editie met blanco kaft om zelf een omslagontwerp voor te kunnen maken (i.s.m. Premsela - Dutch Platform for Design and Fashion); een Vlaamse editie (i.s.m. met Boek.be) en een luxe handelseditie. Ook is er een herschreven versie voor mensen die moeite hebben met lezen. Deze hervertelling, deel tien in de serie Leeslicht-boeken, verschijnt in een oplage van 32.500. Initiatiefnemer is Stichting Lezen & Schrijven, onder voorzitterschap van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

In de liefdesroman Twee vrouwen (1e druk 1975) draait het om twee vrouwelijke hoofdpersonen, de oudere Laura en de jonge Sylvia, en hun maatschappelijk niet-geaccepteerde liefde. De roman legt verbanden met ouder/kindrelaties en man/vrouwverhoudingen. Mulisch weeft de klassieke noodlotsdrama's van Orpheus en Oidipoes in zijn verhaal.

Annejet van der Zijl schreef een Lofrede op Twee vrouwen. Voor de handelseditie stelde Onno Blom de bijdrage Een man, twee vrouwen samen, ge?llustreerd met foto's uit Mulisch' priv?-archief. Bij De Bezige Bij verschijnt gelijktijdig van Marita Mathijsen het boek Twee vrouwen en meer, over de positie van Twee vrouwen binnen het oeuvre van Harry Mulisch. Op de eerste dag van de campagne zendt de NPS op Nederland 2 een documentaire uit van Cherry Duyns Harry Mulisch en de bevlieging, gevolgd door Twice a Woman, de verfilming van het boek door George Sluizer uit 1979.

De feestelijke uitdeling van Twee vrouwen begint in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 oktober om 0.00 uur in diverse bibliotheken in het land. Bibliotheken organiseren vele activiteiten voor hun leden. Ook hoofdsponsor NS organiseert een speciale Nederland Leest-activiteit op dinsdag 21 oktober. Op vrijdagmiddag 14 november wordt de campagne feestelijk afgesloten in de Stadsschouwburg Amsterdam, in aanwezigheid van Harry Mulisch en ambassadeur van Nederland Leest Philip Freriks. Meer informatie: www.nederlandleest.nl.

NS is hoofdsponsor van Nederland Leest.