Groen!

Brussel, 15 oktober 2008

Sociale woningen voor wie werkt?

Sociale woningen voor wie werkt: Wie maalt er in het rijke Vlaanderen nog om de meest zwakke groepen?

Op de vooravond van de internationale dag ter bestrijding van de armoede op 17 oktober roept Groen! VLD-minister van Wonen Marino Keulen op om met de steden te overleggen en oplossingen uit te werken voor de financiële leefbaarheid van de sociale huisvestingsmaatschappijen zonder dat er een uitstoot is van de meest zwakke groepen. Dit moet gepaard gaan met een herziening van de huurwetgeving waarbij er gestreefd wordt naar een eerlijke prijs voor een degelijke huurwoning. Als de minister niet ingrijpt dan zullen huisjesmelkers alleen maar rijker worden en zal het aantal daklozen in het rijke Vlaanderen alleen maar toenemen.

Antwerpen gaat bij de toewijzing van sociale woningen prioriteit geven aan mensen die werken, dit verklaarde Antwerps sp.a schepen Leen Verbist in de Gazet van Antwerpen en op het radionieuws. De Vlaamse regering trekt maar liefst 700 miljoen euro uit om een jobkorting te geven aan ...mensen die werken. Wie komt er in het rijke Vlaanderen nog op voor de zwakste groepen in onze samenleving , voor langdurig zieken, mensen die niet kunnen werken, mensen met een werkloosheidsuitkering of leefloon... ?

Groen! begrijpt dat gemeentes pleiten voor een inkomensmix en dat ze het sociale woningpatrimonium niet kunnen onderhouden wanneer ze enkel bewoners huisvesten die de laagste huur betalen. Maar het getuigt van struisvogelpolitiek om dit op te lossen door mensen die leven van een vervangingsinkomen dan maar over te laten aan de dure private huurmarkt. In Antwerpen betekent dit alvast dat de 25.000 gezinnen die leven van een leefloon of een werkloosheidsuitkering nog langer op de wachtlijst blijven staan.

Voorzitster Mieke Vogels: "Antwerpen pakt graag straf uit. Aan de ene kant pakt het uit met puike resultaten in de strijd tegen de verkrotting. Onbewoonbare panden worden gesloten en huisjesmelkers gestraft. Tegelijkertijd legt de stad de toegangsdrempel tot de sociale huisvesting steeds hoger door naast de taalbereidheid nu ook het hebben van een inkomen uit arbeid te eisen. Mensen die het meest kwetsbaar zijn worden zo weer in de armen van de huisjesmelkers gedreven of erger ze worden dakloos."

Mieke Vogels, Voorzitter Groen! Vera Dua, Vlaams parlementslid Groen!