Museon Den Haag

Persbericht

datum:
16 oktober 2008

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / voor fotomateriaal en uitgebreide persinfo, zie www.museon.nl

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

Expositie 'Ontdek de geheimen van de diepzee' in Museon

Vanaf 17 oktober 2008 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Ontdek de geheimen van de diepzee' te zien. De diepzee is één van de laatst overgebleven gebieden op aarde waar bijna nog nooit een mens is geweest. Het is met traditionele apparatuur onmogelijk naar deze diepten te duiken, omdat de druk er te hoog is, de temperatuur er rond het vriespunt ligt en daglicht ontbreekt. De expositie gaat nader in op de modernste technieken en bereikte resultaten met betrekking tot diepzee onderzoek en toont spectaculaire nieuw ontdekte levensvormen. De bezoeker wordt meegenomen naar verre, wonderlijke bestemmingen diep in de oceanen en kan als onderzoeker actief aan de slag gaan. De tentoonstelling is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar en is te zien tot en met 31 mei 2009.

Diepzeebronnen
In de expositie bereik je de bodem van de oceaan, een plek waar je in werkelijkheid niet kunt komen vanwege de verpletterende druk van het water. In deze betoverende ruimte zijn veel wezens, die duizenden meters onder de oppervlakte rond diepzeebronnen leven, levensecht nagemaakt. Op deze plekken dringt nooit zonlicht door. Je ziet hier gigantische kokerwormen met rode koppen, schelpen zo groot als borden, onderwatervulkanen, scheepswrakken als de Titanic en heetwaterbronnen die waterstofsulfide spuwen en een leefomgeving bieden aan ongekende levensvormen.

zie vervolg

Onderzoeksduikboot
Het is mogelijk de onderzoeksduikboot Alvin te water te laten voor een spannende excursie naar de diepzee. In de nagemaakte bemanningsruimte kan naar een virtuele diepte van 4,5 km. worden gedoken. De bezoeker kan bijvoorbeeld ook een op afstand bedienbaar onderzoeksvoertuig laten zweven boven het dek van de Titanic. Met de robotarm van Alvin kun je proberen lavastenen en schelpen van de oceaanbodem te pakken. Ontdek de geheimen van de diepzee is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Activiteiten
Kijk voor speciale activiteiten voor aquanauten van 6 tot 14 jaar op www.museon.nl

Samenwerking
De expositie is een samenwerkingsverband van het Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) in Massachusetts, Evergreen Exhibitions in Texas, NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en SMIT Salvage.

Educatie en activiteiten
Bij de tentoonstelling verzorgt het Museon educatieve programma's voor groepen.

Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
i. www.museon.nl

Museon

Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

Bezoekersinformatie

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), Eerste kerstdag en Nieuwjaardsdag. Toegangsprijzen:

Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen:

E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24
Voorzieningen:

Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.