Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 16 oktober

Fryslân, 17-10-2008 o Politieberichten van donderdag 16 oktober 07.00 t/m vrijdag 17 oktober 07.00 uur

Harlingen: aanrijding tussen twee autos

De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op de Zuidwalweg. Een 80-jarige bestuurder uit Sexbierum wilde afslaan naar de Haulerwei in de richting van Sexbierum toen hij vermoedelijk een personenauto van een 63-jarige man uit Dongjum niet zag. Dit met een frontale botsing tussen beide voertuigen als gevolg. Ter plaatse heeft de brandweer de man uit Sexbierum en zijn medepassagier uit de auto gehaald en met nog onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De bestuurder uit Dongjum is met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige vrouw uit Appelscha. Na een melding troffen surveillerende agenten de vrouw in haar voertuig startklaar om te gaan rijden. Omdat het vermoeden bestond dat zij teveel gedronken had werd een blaastest afgenomen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar zij bij de ademanalyse 1050 ug/l blies. Het rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: kluis weggenomen

De politie onderzoekt een inbraak in een pand aan de
Wijnhornsterstraat. In nacht van donderdag op vrijdag kwam men via het openbreken van een raam binnen en werd de kluis weggenomen. In deze kluis zat een geldbedrag en sleutels. Een 35-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: bromfiets controle

De politie heeft donderdagochtend op de Noorderdwarsvaart een brom- en snorfietscontrole gehouden. In totaal werden 47 controles uitgevoerd waarbij uiteindelijk 19 processen-verbaal werden opgemaakt met de volgende overtredingen; veertien maal een overtreding van de maximale constructiesnelheid waarbij drie invorderdingen van het kentekenbewijs omdat men meer dan 15 km/uur te hard aangaf. Eenmaal voor gladde banden en het niet tonen van kentekenbewijs. Daarnaast nog drie maal voor verlichting.

Buitenpost: door wisseltruc van pinpas beroofd

De politie onderzoekt een beroving van een betaalpas van een 29-jarige vrouw uit Niekerk De Marne. Na een bezoek aan een pinautomaat aan de Christinastraat werd zij aangesproken door twee onbekende mannen toen zij al lopend het gepinde geld in haar beurs deed. Een van de mannen vroeg of zij geld kon wissen. Hij pakte meteen daarop twee briefjes van 10 om te wisselen met een briefje van 20. Direct daarna kreeg de vrouw van de andere man een duwtje. Hier schrikt zij van en gaat onmiddellijk de winkel binnen. Binnen wil zij bij de kassa afrekenen en merkt ze dat ze haar pinpas niet meer heeft. Hierop belt zij onmiddellijk de politie. Agenten hebben een zoekslag door de omgeving gemaakt op zoek naar de daders maar dat leverde niets op. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning

De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Werkmanslust. Donderdagavond is men via de achterzijde van de woning binnen gekomen en hebben een televisiescherm, een laptop en een meer dan 50 kilo zware kluis met inhoud weggenomen. Een 34-jarige man uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Kornwerderzand: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Midwoud. Tijdens een snelheidscontrole op de A7 passeerde de automobilist met 123 km/u alwaar slechts 70 is toegestaan. Met een overschrijding van 53 km/u is het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Tystjerk: man valt van trap

De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een ongeval in een woning aan de De Jister. Hierbij was een 73-jarige man uit Sibrandabuorren achterover van de trap gevallen. Met vermoedelijk hersenletsel is het slachtoffer per traumahelikopter overbracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Wolvega: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd

De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 35-jarige man uit Oldemarkt. Tijdens een snelheidscontrole op de Steenwijkerweg passeerde de automobilist met een snelheid van 135 km/u waar een maximum van 80 km/u is toegestaan. Met een overschrijding van 55 km/u is het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: vernielers aangehouden

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Verlengde Schrans drie mannen aangehouden op verdenking van het vernielen van een fiets en een auto. De melder, een 25-jarige man uit Leeuwarden werd wakker van het geluid van mensen die iets aan het vernielen waren. De man ging kijken en zag drie mannen tegen een fiets aan trappen. De man is naar buitengegaan en zag het groepje hun weg vervolgen in de richting van de Huizumerlaan. Hier zag de getuige dat het drietal bezig was met het vernielen van een geparkeerde auto. Via
1-1-2 werd de politie gealarmeerd en konden de verdachten; een 18-jarige man uit Leeuwarden en twee twintigjarige mannen uit Groningen op aanwijzing van de getuige worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De eigenaar van de auto, een 39-jarige man uit Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: handel in softdrugs
De politie heeft donderdagavond een 16-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van de handel in softdrugs. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte op de J.V. Oldenbarneveltstraat regelmatig vermoedelijk softdrugs en geld overhandigde aan andere personen. Even later was het weer raak. Bij de aanhouding bleek dat de 16-jarige verdachte enkele grammen weed op zak had. Getuigen hebben verklaard dat de verdachte weed heeft verkocht. De 16-jarige verdachte is overgebracht naar het politiebureau.