Gemeente Scheemda


Businessplan Noordrand basis voor toekomstige ontwikkeling

Noordrand verlengde achtertuin

Het College van B en W van gemeente Scheemda heeft kennis genomen van het Businessplan Noordrand Blauwestad. Dit Businessplan is de visie voor de toekomstige ontwikkeling van de Noordrand van het Oldambtmeer. De visie ziet de Noordrand als verlengde achtertuin van bewoners en bezoekers.

Dit plan is op verzoek van de gemeente opgesteld door de projectontwikkelaar TCN. Het plan is nodig omdat de gemeente een integrale ontwikkelingvisie voor de Noordrand belangrijk vindt. Daarmee wordt voorkomen dat de Noordrand te versnipperd en zonder samenhang wordt ontwikkeld.

De visie

Het Businessplan is een gebiedsvisie voor de Noordrand van het Oldambtmeer. Het plan doet voorstellen voor de toekomstige invulling van vijf deelgebieden. Deze gebieden hebben als namen: De Achtertuin, Vila Vie, De Steiger & De Werf, Scandinavisch dorp en de Slingertun. De ontwerpen zijn op haalbaarheid getoetst. Ze zijn de basis van de voorgestane toekomstige ontwikkeling van dit gebied.

Het proces

Tijdens de voorbereiding van het Businessplan is met verschillende partijen gesproken. Met de Stuurgroep Dorpsontwikkelingsplannen (DOP), met de provincie en met marktpartijen en ondernemers. Op hoofdlijnen krijgt het Businessplan bij deze partners steun. Wel zijn op detailniveau opmerkingen gemaakt. Die zijn voor een deel in het rapport opgenomen.

Deelgebied De Achtertuin

Gemeente Scheemda wil het komend jaar toewerken naar een verdere voorbereiding en realisatie van de deelontwerpen te beginnen met De Achtertuin.

Het ontwerp De Achtertuin is gepland tussen de haven en het strand van de Noordrand. Het vormt de dynamische kern van dit gebied: hier komen activiteiten samen. Er wordt gedacht aan een horecacomplex van zon 1400 m2, een strandtent met een terras en een themarestaurant. Ook komen er aantrekkelijke recreatieve- en speelvoorzieningen. Het moet een gezellig en markant punt worden in een groene, natuurlijke omgeving, grenzend aan het Oldambtmeer in een laagdrempelige en gezellige sfeer.

De andere deelgebieden

De ontwerpen van de andere deelgebieden hebben betrekking op aantrekkelijke woningen voor senioren (Vila Vie), watersport gerelateerde werkvoorzieningen, horeca en leisure (De Steiger & Werf), verblijfstoerisme (Scandinavisch Dorp) en appartementen en woningen met collectieve voorzieningen en tuinen (Slingertun).

Vervolg

Dit Businessplan is de basis voor de toekomstige ontwikkeling van de Noordrand Blauwestad. Gemeente Scheemda wil particuliere initiatieven uit de regio bij de realisatie van de ontwerpen betrekken. Daartoe zal een plan van aanpak worden opgesteld.