Gemeente Zaltbommel


Sluiting CWI en UWV zware domper voor Bommelerwaard 16 oktober 2008 Sluiting CWI en UWV zware domper voor Bommelerwaard

De gezamenlijke directie van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) heeft besloten om de vestiging in Zaltbommel te sluiten. De Sociale Dienst Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel en gemeente Maasdriel zijn boos over dit besluit. "Het besluit moet zo snel mogelijk worden teruggedraaid", aldus - de Zaltbommelse wethouder en voorzitter van de Sociale Dienst Bommelerwaard - Guus Krähe.

Waarnemend districtsmanager van het CWI, de heer De Horne, heeft donderdagmiddag 16 oktober bekend gemaakt dat de vestiging in Zaltbommel gaat sluiten. De sluiting is onderdeel van een bezuinigingsoperatie van het CWI en UWV. 30 van de 127 vestigingen gaan sluiten. "Onbegrijpelijk en kapitaalvernietiging" noemt de Zaltbommelse wethouder en tevens voorzitter van de Sociale Dienst Bommelerwaard dit besluit. "De Sociale Dienst Bommelerwaard, CWI en UWV zijn momenteel gevestigd in één gebouw. Dit zorgt er voor dat we nauw kunnen samenwerken. Wij willen mensen weer snel aan het werk helpen en dat lukt erg goed in de huidige vorm. We staan niet voor niks in de top 10 van meest succesvolle vestigingen en het werkloosheidscijfer in de Bommelerwaard ligt veel lager dan het landelijke gemiddelde.", aldus Guus Krähe.

De geografische ligging, de reistijd en de instandhouding van het dienstverleningsniveau zijn argumenten om de vestiging in Zaltbommel te sluiten. Volgens de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is dit grote nonsens. "Destijds is de CWI faciliteit juist aan de Bommelerwaard toegekend, omdat overduidelijk bleek dat de afstand naar het CWI in Tiel te groot is. Hoe wil je het dienstverleningsniveau in stand houden als een werkzoekende als snel meer dan 3 uur moet reizen?", aldus Krähe. Wethouder sociale zaken van Maasdriel, Gijsbert Smit, maakt zich verder grote zorgen over de afstand die er ontstaat met de werkgevers. Gijsbert Smit: "De Bommelerwaardse vestiging heeft een erg goed lokaal werkgeversnetwerk, waardoor werkzoekenden snel aan het werk kunnen. Dit netwerk en de succesvolle samenwerking worden in één keer teniet gedaan. Het staat ook haaks op het kabinetsbeleid."

De leiding van het CWI en UWV heeft eerder aangegeven dat de vestiging in Zaltbommel niet zal sluiten. De Sociale Dienst Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel en de gemeente Maasdriel zijn nooit eerder geïnformeerd over het proces en dit besluit. "Wij zijn boos en verontwaardigd", aldus Guus Krähe.
Geplaatst op: 16 oktober 2008