Gemeente Geldermalsen

LingeErf gaat voor landelijke prijs

17 oktober 2008 - Samen met BetuwsWonen , de gemeente Geldermalsen en landgoed Mariënwaerdt ontwikkelde LingeErf een uniek en haalbaar woon- en zorgcomplex voor mensen met schizofrenie.

De vier partijen vonden elkaar bij het in praktijk brengen van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het gaat om de zorg voor mensen die niet vanzelfsprekend in het gewone dagelijkse leven worden opgenomen, maar wel het recht hebben om als gelijkwaardige burgers door het leven te gaan. Door samen te werken aan een woon- en zorgcomplex voor mensen met schizofrenie ontstond er een goed doordacht, onderbouwd, op maat gesneden en ver uitgewerkt plan. Het plan biedt een beschermde woonomgeving en activiteiten die bijdragen aan deelname aan de maatschappij. Het woon- en zorgcomplex concept kan gemakkelijk worden gedupliceerd in de regio Rivierenland of zelfs in Nederland. Iets wat de deelnemers ook graag uitdragen omdat daarmee vele mensen met schizofrenie geholpen kunnen worden. Het gezamenlijke enthousiasme en de overtuiging van de kracht van het concept heeft de partijen ertoe aangezet om het plan te laten meedingen naar De Zilveren Woonladder. Een prijsvraag van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn & Sport en Wonen Wijken & Integratie voor het beste initiatief voor het souterrain van de woningmarkt. Dit jaar is het thema: woonvormen met psychiatrische zorg. De prijsuitreiking is op 4 december 2008 tijdens een congres van GGZ Nederland.

Het plan
Veel mensen met schizofrenie kunnen prima functioneren in het dagelijkse leven van de lokale samenleving zoals die van de 11 dorpen van een gemeente als Geldermalsen. Een samenleving die zich kenmerkt door een breed gedragen gevoel van willen zorgen voor de eigen gemeenschap. Er moet wel een aantal zaken goed en zorgvuldig geregeld zijn. Stichting LingeErf maakt daar werk van. Zij werkt heel bewust en succesvol samen met de gemeente Geldermalsen, woningcorporatie BetuwsWonen en landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Deze participanten zijn al in een vroeg stadium betrokken. Daardoor heeft iedere partij een belangrijk aandeel in het totaalconcept van LingeErf. De betrokkenen zoeken nu een geschikte locatie.

Het woonzorgcomplex krijgt 16 zelfstandige woningen in een rustige omgeving maar wel in de samenleving en in de buurt van voorzieningen. Er komt een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en een werkruimte voor de zorgverlener. Aan de woningen worden weinig specifieke eisen gesteld maar ze zijn wel geschakeld en rustig gelegen. Woningcorporatie BetuwsWonen realiseert de bouw, de verhuur en het beheer van het gebouw. BetuwsWonen is voorzitter van een groot regionaal overleg van woningcorporaties. Dat stelt hen heel goed in staat om de regiocorporaties te enthousiasmeren over het dupliceren van dit concept. De gemeente Geldermalsen neemt in april 2009 een besluit over de locatie, zorgt voor begeleiding in het ontwikkel- en besluitvormingproces en faciliteert waar mogelijk. Geldermalsen gelooft in het concept als een pragmatische mogelijkheid om patiënten uit de GGZ in de eigen gemeente te ondersteunen en te helpen en daarmee haar verantwoordelijkheid in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning in te vullen. De woon- en zorgaspecten beschrijft de Stichting LingeErf uitgebreid in een projectplan. Bij alles is het uitgangspunt gewoon waar het kan, specifiek waar nodig. LingeErf ziet voor zichzelf een rol bij het bepalen van het beleid, de selectie van de bewoners en het doelgericht aanbieden van activiteiten aan de bewoners. Bij de activiteiten is werken in de natuur een belangrijk uitgangspunt. Het oneindige geduld van de natuur is goed voor hun welzijn. Landgoed Mariënwaerdt adopteert het project graag en biedt mensen de mogelijkheid om taken in het landschapsonderhoud van het landgoed op zich te nemen. Een afgebakende taak zonder stressfactoren met goede begeleiding en de mogelijkheid om in een prettige omgeving contacten te onderhouden en zichzelf thuis te voelen.

Voor meer informatie over Schizofrenie kunt u kijken op www.ypsilon.org
Voor meer informatie over de stichting LingeErf kunt u kijken op www.lingeerf.nl