Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten starten monitoring Bestuursakkoord via Waarstaatjegemeente.nl

17.10.2008

De monitoring van het Bestuursakkoord 'Samen aan de slag' is van start gegaan via Waarstaatjegemeente.nl. De VNG coördineert dit proces voor alle gemeenten in Nederland. Gemeenten laten via Waarstaatjegemeente.nl zélf zien hoe ver zij zijn met het realiseren van de doelen uit het bestuursakkoord.

Op 4 juni 2007 sloten Rijk en gemeenten het bestuursakkoord 'Samen aan de slag'. Het akkoord bevat afspraken over een gezamenlijke aanpak van problemen voor deze kabinetsperiode. Voorbeelden van deze afspraken zijn: het terugdringen van de criminaliteit met 25% in 2010 en de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin in iedere gemeente.

De VNG heeft, samen met de betrokken departementen, deze afspraken vertaald in meetbare indicatoren en ontwikkelde op basis hiervan een vragenlijst voor gemeenten. Deze komt online op Waarstaatjegemeente.nl. Gemeenten kunnen voor de monitoring op de website inloggen en de vragenlijst invullen. Zij hebben hiervoor de tijd tot 30 november 2008.

De VNG roept gemeenten dringend op om deel te nemen aan deze eigen monitoring van het bestuursakkoord. Gemeenten leggen daarmee zélf verantwoording af en geven daarmee een duidelijk signaal: wij hebben geen extra monitors nodig, wij monitoren onszelf! Uiteindelijk zal dit het aantal monitors dat vanuit het Rijk wordt opgelegd, doen afnemen.

Den Haag, 17 oktober 2008