Groen!

Brussel, 16 oktober 2008

Milieudelicten vooral niet vervolgd

De opvolging van milieudelicten in Vlaanderen ligt bedroevend laag. In de meer dan 1500 dossiers die tussen 2005 en 2007 door de Milieu-inspectie werden overgemaakt aan de parketten, werden er slechts 29 personen veroordeeld, zo ontdekten federaal Volksvertegenwoordiger Stefaan Van Hecke (Groen!) en Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!) na schriftelijke vragen aan minister voor Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) en Vlaams minister voor Milieu Hilde Crevits (CD&V).

Meer dan 40% van die dossiers is nog in vooronderzoek en bijna 22% werd zonder gevolg geklasseerd. Tot hun grote verbijstering ontdekten Van Hecke en Daems dat slechts in 3% van deze dossiers het gerecht reeds tot dagvaarding is overgegaan.

Stefaan Van Hecke: "In Oudenaarde en Brussel werd in drie jaar tijd zelfs in geen enkel dossier van de Milieu-inspectie gedagvaard. Het grote gebrek aan vervolgingen en veroordelingen geeft het signaal dat men ongegeneerd milieudelicten mag begaan. Een minister voor Justitie kan dit niet toelaten."

De onderzoeken bij de parketten duren ook opvallend lang. "Onbegrijpelijk, want al die dossiers werden reeds grondig onderzocht door de Milieu-inspectie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat van alle geseponeerde dossiers, er maar liefst 17% werden geseponeerd omdat de "redelijke termijn" overschreden werd," aldus een verontwaardigde Rudi Daems. En dan gaat het hierbij enkel om de PV's die zijn doorgestuurd van 2005 tot 2007. "Hoeveel seponeringen zullen er niet zijn wegens overschrijding "redelijke termijn" van de dossiers van enkele jaren ouder?", vraagt Daems zich af.

Daarenboven zit er geen enkele lijn in het vervolgingsbeleid. De verschillen tussen de gerechtelijke arrondissementen zijn zeer groot. Zo werd in Hasselt bijna de helft van de dossiers zonder gevolg geklasseerd, terwijl dit in Gent slechts een kleine 3% is.

Het beleid van beide ministers is duidelijk niet op elkaar afgestemd. Volgens minister Crevits worden de gevolgen die door justitie worden gegeven aan de PV's niet opgenomen in de jaarverslagen van de milieu-inspectie na afspraak binnen de commissie Vervolgingsbeleid, terwijl minister Vandeurzen meldt dat die commissie sinds 2006 niet meer is samengekomen.

Groen! wil daarom dat beide ministers snel samen zitten om hun beleid op elkaar af te stemmen en om dringend werk te maken van een degelijke bestrijding, opvolging en vervolging van milieudelicten. Daarenboven moet er dringend werk worden gemaakt van een wettelijk kader voor gespecialiseerde milieurechters en procureurs.

Stefaan Van Hecke Rudi Daems

Meer informatie kan u ook terugvinden in volgende bijlagen: Bijlage 1 - handhaving milieudelicten Bijlage 2 - aantal PV's opgesteld door milieuinspectie