Groen!

Brussel, 17 oktober 2008

Groen! dient een wetsvoorstel in dat woekerinteresten op consumentenkredieten herleidt van 19% naar 9%

In woelige financiële tijden zijn het niet alleen de banken die lijden maar vooral de consumenten. Stijgende prijzen duwen de koopkracht van de gezinnen naar beneden en daar spelen sommige kredietinstellingen gretig op in met het aanbieden van `gemakkelijke' kredieten aan schandalig hoge rentetarieven die kunnen oplopen tot 19% per jaar. Om een kredietval te vermijden hebben Groen! en Ecolo een wetsvoorstel ingediend die de maximale jaarlijkse kostenpercentages in de wet vastlegt voor alle consumentenkredieten op 9 %. Daarenboven dringt Groen! aan op een bedenktijd van 14 dagen, het invoeren van standaardinformatie aan de potentiële kredietnemers, een toegangsloket en de kost van een kredietopening te laten uitdrukken in euro i.p.v. in een percentage.

Meyrem Almaci, fractieleidster in het federale parlement die het wetsvoorstel indient: "Het probleem met de kredieten zoals ze vandaag verstrekt worden, is dat ze de mensen de hemel beloven, maar ze eigenlijk de afgrond induwen. Alles is opeens te koop, ook voor wie geen geld heeft. Maar als je daarna geconfronteerd wordt met een meerprijs van 19% per jaar, dan zink je gewoon verder weg in de schulden. Vele kredietnemers komen zo terecht in een kredietval, waarbij ze moeten afrekenen met een steeds zwaardere schuldenlast. Het totaal bedrag aan achterstallige contracten loopt vandaag al op tot 346 miljoen euro." Groen! is niet tegen kredieten, maar wel tegen de manier waarop ze vandaag aan de man worden gebracht: de reclame is misleidend, de kostprijs van 19% per jaar is excessief hoog en de kredietverstrekkers houden onvoldoende rekening met de portefeuille van hun klanten.

Dat dit wetsvoorstel best hoogdringend kan worden behandeld, bewijzen de volgende cijfers. Van de verschillende soorten kredieten is de evolutie in de groeiende markt van de kredietopeningen de meest zorgwekkende. De afgelopen vier jaar werden er 20 procent meer van deze kredietcontracten geopend. Ook de gemiddelde kredietlijn steeg met 7,2 %, van 5.728 euro in 2006 tot 6.141 euro per contract in 2007. Daarmee gaat een stijging van de betaalachterstallen gepaard. De laatste registratie door de Nationale Bank wees op 217.674 achterstallige kredietopeningen, met een gemiddelde waarde van 1.589 euro. Het totaal bedrag aan achterstallige contracten loopt zo op tot 346 miljoen euro.

Enkele voorbeelden van consumentenkredieten met woekerinteresten: Fnac hanteert een jaarlijkse interestvoet van 16,9%, Citi Visa/Mastercard voor studenten 18,97%, Media Markt-Aurora-MasterCard kaart 19%, Cofidis 17%, ....om die percentages te weten komen moet je uiteraard de kleine lettertjes aandachtig lezen.

Hier vindt u het volledige achtergronddossier

Meyrem Almaci Kamerlid Fractie Ecolo-Groen!