Waterschap Regge en Dinkel


bezocht

Inloopdagen ´water op maaiveld´ goed bezocht

Op 7, 8 en 10 oktober 2008 organiseerde het waterschap Regge en Dinkel drie inloopdagen en één inloopavond voor 8.000 grondeigenaren uit Twente. Deze grondeigenaren hebben volgens de normen van het waterschap nu of in de toekomst te maken met `water op maaiveld' bij zeer extreme neerslag. De informatiebijeenkomsten zijn bezocht door bijna 1.500 mensen.

Het waterschap biedt gebieden die momenteel niet aan de normen voldoen een maatregelenpakket voor de periode tot 2015. De klimaatopgave is omvangrijker en moet in 2027 voldoen aan de normen. De bezoekers van de inloopbijeenkomsten waren vooral geïnteresseerd in hun specifieke situatie. Zodra ze zich een algemeen beeld hadden gevormd over `water op maaiveld', bogen ze zich samen met medewerkers van het waterschap over de detailkaarten.

Reacties niet negatief
De reacties van de bezoekers waren over het algemeen niet negatief. Een deel van de mensen verliet zelfs positief gestemd de zaal: "Wij hebben droge voeten!" Grondeigenaren die wel te maken hebben of zullen krijgen met ´water op maaiveld´, hebben begrip voor de situatie en reageren in veel gevallen gelaten: "Het is natuurlijk niet leuk, maar het water moet toch ergens heen." Slechts enkele bezoekers reageerden enigszins boos. Zij maken zich zorgen over hun bedrijfsvoering of waardevermindering van hun grond. Het waterschap verwacht ook voor deze grondeigenaren een oplossing te kunnen vinden, maar kon tijdens deze dagen helaas niet hun verontruste gevoelens wegnemen. Wel is duidelijk geworden dat voorafgaand aan de informatiebijeenkomst veel grondeigenaren dachten dat het waterschap hun grond bewust onder water zou laten lopen om stedelijke gebieden te ontlasten. Gelukkig is duidelijk geworden dat dit een misvatting is. De intentie van het waterschap is juist het maken van goede afspraken met grondeigenaren over de omgang met wateroverlast in extreme omstandigheden. Dit om te voorkomen dat zich voor burgers ongewenste situaties voordoen zoals het onderlopen van voeropslagplaatsen. Grondeigenaren die het niet eens zijn met de situatie of verwachten dat er locaties verkeerd zijn gemarkeerd, hebben een reactieformulier ingevuld, die door het waterschap in behandeling wordt genomen.

Zorgvuldige afhandeling reacties
De inloopbijeenkomsten hebben veel concrete en nuttige aandachtspunten opgeleverd. Zo is gebleken dat een aantal woningen daadwerkelijk onder water loopt in extreme omstandigheden. Wellicht kan met kleine aanpassingen voor deze situaties de overlast worden beperkt. Maar ook met de andere reacties van de bezoekers gaat het waterschap aan de slag. Mede op basis van deze reacties stelt het dagelijks bestuur van ons waterschap in november 2008 de normenkaart en het maatregelenpakket vast als onderdeel van het Waterbeheerplan. Daarna volgt de formele inspraakprocedure. De bezoekers worden hiervan op de hoogte gehouden.