Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Dagelijks Bestuur Oud-West stelt deelraad voor te stoppen

17 oktober 2008

Het DB van stadsdeel Oud-West wil stoppen met de ontwikkeling van een eigen stadsdeelkantoor en -werf. Dit voorstel legt het DB voor aan de deelraad van Oud-West. Het DB is van mening dat het kantoor te duur wordt, zeker tegen de achtergrond van de discussie over de fusie van stadsdelen.

Voor de bouw van kantoor en werf heeft de deelraad in november 2007 een extra krediet van 8,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bovenop de eerder toegekende 18 miljoen euro aan bouwkosten. Daarmee bedroegen de totale bouwkosten 26,5 miljoen euro. Eind mei bleek dat er nog steeds financiële risico's waren voor het stadsdeel. Nieuwe berekeningen laten zien dat de bouwkosten zouden kunnen stijgen met zo'n 30%. Een groot deel van deze kosten wordt veroorzaakt door de technisch ingewikkelde ondergrondse werf, van waaruit de reiniging van Oud-West zou plaatsvinden.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij: "Als DB vinden we het onverantwoord om miljoenen extra te stoppen in de bouw van een eigen kantoor. Zeker gezien de stroomversnelling in de discussie over fusies van stadsdelen. De centrale stad vindt het een mooi project, en is geïnteresseerd in het overnemen van de ontwikkeling van de kavel. Vooral het omzetten van de werf in een tweelaags parkeergarage is daarbij een interessante optie. Belangrijk is dat onze jaarlijkse huisvestingskosten op het huidige lage niveau blijven".

De centrale stad vindt het door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol ontworpen pand op deze locatie aantrekkelijk, bijvoorbeeld als exclusief bedrijfsverzamelgebouw. Daarom hebben stadsdeel en centrale stad afgesproken dit tot een coalitieproject te maken, waarbij het stedelijke Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) de opdracht krijgt dit verder uit te werken. Het OGA gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het te verkopen, dan wel het te behouden voor de stad als strategisch bezit, bijvoorbeeld voor huisvesting van andere gemeente-onderdelen. Ook komt er nader onderzoek naar de mogelijkheden om, in plaats van de ondergrondse werf, een tweelaags parkeergarage te bouwen voor circa 200 auto's. De fundering die op dit moment geslagen wordt, kan daarbij dienen als fundering voor deze garage. Tenslotte onderzoekt OGA onder welke voorwaarden de centrale stad de ontwikkeling van de kavel overneemt. Na dit onderzoek wordt besloten over de definitieve rol van de centrale stad.

Als de deelraad dit DB-voorstel overneemt, zal het stadsdeel voorlopig gehuisvest blijven in het huidige kantoor, dat dan wel een opknapbeurt krijgt. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek en de discussie over stadsdeelfusies, zal een definitieve beslissing worden genomen over de huisvesting van kantoormedewerkers en de werf.

Meer informatie

Hans Joosten, hoofd Communicatie a.i.
T 252 3600; M 06-51517866
E-mail: h.joosten@oudwest.amsterdam.nl