Gemeente Zaltbommel


75 jaar oeververbinding tussen gemeenten Zaltbommel en Neerijnen 16 oktober 2008
Geplaatst op: 16 oktober 2008
75 jaar oeververbinding tussen gemeenten Zaltbommel en Neerijnen

Op 18 november 1933 werd de oude Waalbrug tussen de gemeenten Zaltbommel en Neerijnen in gebruik genomen. De brug, die nooit een officiële naam kreeg en in de volksmond de Bommelse Brug wordt genoemd, maakte deel uit van het Rijkswegenplan in 1927. Het plan omvatte de bouw van 12 nieuwe bruggen, waarvan deze brug zonder naam er één was. De vaste oeververbinding tussen de huidige gemeenten Zaltbommel en Neerijnen bestaat hierdoor op 18 november aanstaande 75 jaar. Een goed moment voor het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel en Neerijnen om bij stil te staan. In 1933 vonden de officiële handelingen plaats op de oude Waalbrug, anno 2008 wordt er op het water getoast.

Totdat de inmiddels gesloopte brug opengesteld werd, was een veerverbinding de enige manier om de Waal over te steken. De oude Waalbrug kwam in 1933 naast de - al in 1869 tot stand gekomen - spoorbrug te liggen. Hiermee werd een belangrijke schakel in de noord-zuid verbinding over de A2 een feit. Langzaam en snel verkeer maakten gebruik van deze brug. In januari 1996 opende de nieuwe Waalbrug, genaamd Martinus Nijhoffbrug, en op 13 april 2007 is het eerste deel van het stalen karkas van de oude Waalbrug gesloopt. Zowel de gemeente Zaltbommel als Neerijnen hebben een restant van de oude brug gekregen van Rijkswaterstaat.

Programma 75 jaar oeververbinding
Het college van Neerijnen wordt in de overnachtingshaven van Haaften door het Zaltbommelse college opgehaald met het schip Domani. Op de plek waar de oude Waalbrug lag, toasten de aanwezigen op het 75 jarig bestaan van de verbinding. Vervolgens zullen de beide colleges de ontwerpen van twee kunstwerken onthullen, waarvoor restanten van de oude Waalbrug zijn gebruikt (onder voorbehoud). Ook worden de locaties van de kunstwerken bekendgemaakt (eveneens onder voorbehoud). Het geheel wordt opgeluisterd door de regionale blusboot, die op een gepaste wijze een saluut brengt.

Naast de vertegenwoordigers van de gemeenten zijn ook de heer J. van Horssen, zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen uitgenodigd. Een bijzonderheid, omdat de heer Van Horssen op de dag van de opening van de brug - 18 november 1933 - is geboren in Waardenburg (gemeente Neerijnen). Momenteel woont hij in Nederhemert (gemeente Zaltbommel).

Na de feestelijkheden op de Waal, lunchen beide colleges in restaurant De Verdraagzaamheid in Zaltbommel. In 1933 was dit ook het plan. Vanwege het feit dat één van de beide colleges geen eigen kok mocht meebrengen, is de lunch destijds niet doorgegaan.