Gemeente Valkenswaard

afval scheiden

Verplicht afval scheiden

Inwoners van de gemeente Valkenswaard zijn verplicht om hun afval gescheiden aan te bieden aan de ophaaldienst CURE. De gemeente maakt hiervoor gebruik van speciale duobakken. Deze hebben een inhoud van 260 liter. Eén compartiment is voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Het andere deel is voor restafval.

Door deze gescheiden inzamelmethode daalt de hoeveelheid restafval. En worden grondstoffen gegenereerd voor hergebruik. Doordat er minder restafval verbrand wordt, neemt ook de CO2-uitstoot fors af. Het scheiden van afval is dus goed voor het milieu.

Daling GFT-afval
Maar nu blijkt dat het ingezamelde GFT-afval per inwoner sinds enige tijd daalt. Een gemeente als Valkenswaard met 30.000 inwoners, zou jaarlijks ongeveer 105 kilo GFT-afval per inwoner op moeten halen. Maar deze hoeveelheid wordt bij lange na niet gehaald. Hierdoor gaan de kosten om afval in te zamelen omhoog. Want restafval verwerken, is twee keer zo duur dan GFT-afval verwerken. Deze gestegen kosten moet de gemeente doorberekenen in de afvalstoffenheffing. Elke inwoner zal dus meer moeten gaan betalen voor de afvalinzameling.

Gescheiden compartimenten
Waardoor de hoeveelheid GFT-afval terugloopt, is niet bekend. Het blijkt dat sommige inwoners van Valkenswaard het tussenschot van hun duobak verwijderd hebben. Misschien denken bewoners dat bij het leeggooien van de duobakken, al het afval bij elkaar komt. Dat is niet het geval. Het afval wordt opgevangen in twee verschillende compartimenten. Op de tekening laten wij u zien hoe het afval gescheiden wordt gehouden.

Afval controleren
Als de ingezamelde hoeveelheid GFT- afval op een laag peil blijft, gaat de gemeente het gescheiden aanbieden van huishoudelijk afval controleren. Zonodig wordt verbaliserend opgetreden. Voor meer informatie over afvalscheiding kunt u contact opnemen met P. Verhoeven, beleidsmedewerker van de afdeling leefomgeving, gemeente Valkenswaard, telefoon 040-2083 625.