Gemeente Valkenswaard

aanpak ongewenst gedrag in verkeer

Hardere aanpak ongewenst gedrag in verkeer

Logo politie

Politie Valkenswaard-Waalre beschikt sinds 1 oktober over nieuwe maatregelen om beginnend dronken bestuurders en asociaal gedrag in het verkeer harder aan te pakken. Het zijn maatregelen die kort gezegd erop neer komen dat overtreders terug naar de schoolbanken moeten en daarvoor zelf moeten betalen. Het doel is met behulp van deze maatregelen de verkeersveiligheid te vergroten.

Nieuwe maatregel aanpak dronken beginnende bestuurders De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) is een nieuwe educatieve maatregel die een beginnende bestuurder opgelegd kan krijgen als deze door de politie wordt betrapt met een promillage tussen 0,5 en 0,8 in het bloed. Beginnende bestuurders zijn mensen die nog geen vijf jaar beschikken over hun rijbewijs. De LEMA is een verplichte verkorte cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. De kosten voor de cursus (EUR 350,-) zijn voor rekening van de bestuurder. Netwerker van Valkenswaard Harrie Snoeren hierover: "Deze mogelijkheid is bedoeld om juist de jongere bestuurder extra bewust te maken van de gevaren die alcohol met zich meebrengt in het verkeer. Ik ondersteun deze maatregelen van harte en de afdeling Valkenswaard-Waalre gaat hier zeker gebruik van maken".

De LEMA is een aanvulling op de al bestaande Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA). De EMA is een driedaagse cursus met uitgebreide aandacht voor verkeersdeelname onder invloed van alcohol. Het belangrijkste criterium voor een EMA is een geconstateerd alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8. Voor de beginnende bestuurder geldt hier een promillage van 0,8. De bestuurder betaalt voor deze cursus 675,78 euro.

Hardere aanpak risicovol rijgedrag
Ook asociaal rijgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, bumperkleven) kan sinds 1 oktober harder aangepakt worden via de Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG). De EMG is een driedaagse cursus waarin de bestuurder leert welke gevaren zijn of haar rijstijl oplevert voor hemzelf en voor andere weggebruikers. Agenten die een bestuurder betrappen op meerdere verkeersovertredingen tijdens één rit, kunnen de boosdoener aanmelden voor de EMG.

Ongeldig
De politie meldt de verkeersovertreders aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR bepaalt vervolgens of de bestuurder de cursus moet volgen. Naast het volgen van de cursussen kan asociaal rijgedrag en rijden onder invloed ook leiden tot een straf van de rechter, zoals een geldboete of zelfs ontzegging van de rijbevoegdheid. Het rijbewijs van cursisten wordt alsnog door het CBR ongeldig verklaard als ze niet komen opdagen of slechts een deel van de verplicht opgelegde cursus bijwonen.