Gemeente Den Haag

Oude Singelgracht Noordwal - Veenkade in ere herstellen

Het college van burgemeester en wethouders gaat de Noordwal - Veenkade, tussen de Paleistuiningang en de Torenstraat, opnieuw inrichten. Centraal hierbij staat dat de gracht in het gebied na ruim tachtig jaar weer open gaat, zodat de oude Singelgracht weer compleet zichtbaar is en het oorspronkelijke aangezicht in ere wordt hersteld. Gelijktijdig met de werkzaamheden wordt de brug in de Torenstraat vervangen. Het is de bedoeling dat de gemeente begin 2010 start met de werkzaamheden.

Noordwal (links) en Veenkade (rechts), gezien vanaf de hoek Prinsestraat bij de Paleistuin, omstreeks 1922. Links ligt een Hagenaar afgemeerd. Foto: Haags Gemeente-archief Verkeerswethouder Smit is enthousiast over het plan, dat volgens hem een enorme kwaliteits-impuls aan het gebied geeft, omdat de oude Singelgracht weer volledig terugkeert in het straatbeeld.

De gracht aan beide kanten van de Torenbrug wordt weer even breed, wat zorgt voor een mooi symmetrisch beeld. Bovendien wordt het bomenpatroon van de Lange Veenkade doorgetrokken, zodat er mooie zichtlijnen in diverse richtingen ontstaan. Qua uiterlijk gaan we terug naar het straatbeeld van ruim tachtig jaar geleden. Wat betreft inrichting van de openbare ruimte zetten we hiermee een enorme stap vooruit.

Eenrichtingsverkeer in het gebied moet ervoor zorgen dat autoverkeer voortaan via de Noordwal richting Prinsessewal rijdt. In de andere richting wordt voortaan via de Elandstraat - Vondelstraat gereden. Het gedeelte van de Veenkade wordt autoluw en is voortaan alleen nog toegankelijk voor fietsers en nood- en hulpdiensten.

Verkeerscirculatieplan
De herinrichting van de Noordwal en Veenkade maakt onderdeel uit van het verkeerscirculatieplan centrumgebied. Als gevolg van de heropening van de gracht verdwijnen zon 35 parkeerplaatsen. Omdat de gemeente de parkeerbalans en -capaciteit in dit gebied juist wil versterken en vergroten, wordt later deze maand een haalbaarheidsstudie afgerond naar de bouw van een volautomatische autoberging in het gebied. Deze zou plaats kunnen bieden aan minimaal 154 autos. Mocht in de komende maanden besloten worden deze optie verder uit te werken, dan moet het huidige voorontwerp aangepast worden.

Inspraakperiode en inloopbijeenkomst
Omwonenden en ondernemers ontvangen bij de start van de inspraakperiode per post een brief van de gemeente. Daarnaast organiseert de gemeente voor betrokkenen en belanghebbenden een inloopbijeenkomst Voorontwerp herinrichting Noordwal-Veenkade.

Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 5 november tussen 16:30 uur en 19.30 uur in Hotel t Centrum aan de Veenkade 5 te Den Haag. Tijdens de bijeenkomst worden tekeningen getoond van de plannen en er lopen medewerkers van de gemeente rond die de plannen kunnen toelichten en daarnaast ook vragen beantwoorden.
Alle belanghebbenden kunnen van maandag 27 oktober tot en met vrijdag 5 december schriftelijk reageren op het voorstel. Het voorstel ligt tijdens deze periode ter inzage bij het gemeentelijk ContactCentrum en bij stadsdeelkantoor Centrum, beiden gevestigd in het stadhuis (Spui 70).

Bijlagen:

- Tekening situatie Noordwal - Veenkade na herinrichting
- Foto Noordwal - Veenkade, omstreeks 1922

Foto-onderschrift:
Noordwal (links) en Veenkade (rechts), gezien vanaf de hoek Prinsestraat bij de Paleistuin, omstreeks 1922. Links ligt een Hagenaar afgemeerd.
Foto: Haags Gemeente-archief


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,