Nieuw-Vlaamse Alliantie


Opleiding en integratie van imams blijft dode letter (17/10/08)

De opleiding en integratie van imams in onze samenleving is een belangrijke doelstelling van de Vlaamse regering. Toch blijft dit in de praktijk dode letter. Er is nog altijd geen opleidingsprogramma en er heeft nog geen enkele imam een inburgeringstraject gevolgd. Dit blijkt uit het onderzoek van Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA).

Na een jarenlange discussie werd eind december 2007 een overeenkomst gesloten met het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) van de Universiteit Antwerpen om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een specifiek vormingsinitiatief voor moslimkaders. Gino De Craemer vroeg minister Vandenbroucke naar een stand van zaken en stelt vast dat de opleiding nog niet voor morgen is.

De conclusie van het onderzoeksrapport luidt dat de uitbouw van een volwaardige academische opleiding voor imams in Vlaanderen op korte termijn onhaalbaar is. Wel stelt het rapport een stappenplan voor waarbij in een eerste fase een postuniversitaire, modulaire opleiding in islamitische studies wordt gestart, met zowel een theologische als een maatschappelijke inhoud. Daarnaast wil men een specifiek vormingsprogramma voor imams en bedienaars van de islamitische eredienst die niet beschikken over een diploma hoger onderwijs dat toegang geeft tot deze academische opleiding in Islamitische studies en die een inburgeringstraject moeten volgen.

Als bedienaars van nieuw erkende geloofs- of kerkgemeenschappen zijn imams sinds 2007 ook inburgeringsplichtig vanaf het ogenblik dat zij als dusdanig worden doorverwezen aan het onthaalbureau. Volgens Gino De Craemer is het onthutsend vast te stellen dat er nog niet één imam een inburgeringstraject volgde, aangezien het Agentschap voor Binnenlands Bestuur niet over de gegevens van de bedienaars beschikt. Volgens minister Keulen heeft de FOD Justitie tot op vandaag nagelaten om de namen te verstrekken. Hoe kan een doeltreffend beleid worden gevoerd als men niet over de noodzakelijke gegevens beschikt?

De N-VA volgt deze problematiek al enkele jaren en moet helaas opnieuw vaststellen dat het Belgische non-beleid de Vlaamse inspanningen op het vlak van inburgering teniet doet. Steeds meer wordt een beroep gedaan op buitenlandse imams die weinig tot geen voeling hebben met onze samenleving. De nood aan een kwalitatieve en gestructureerde opleiding en inburgering wordt bijgevolg urgenter. Gino De Craemer vraagt zich af waarom de uitbouw van een opleiding voor imams zo op zich laat wachten, terwijl dit in andere Europese landen geen probleem blijkt te zijn.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be