Provincie Utrecht

Provincie Utrecht wint rechtzaak

17-10-2008 -

De voorzieningenrechter heeft de eis van onder andere de gemeente Loenen om het ontwerp voor het herindelingsadvies in te trekken verworpen. Dit betekent dat de staatssecretaris door kan gaan met het opstellen van een wet voor de herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen.

De provincie Utrecht is blij met deze uitspraak. We vinden het belangrijk om de herindelingsprocedure op een zorgvuldige wijze uit te voeren, aldus gedeputeerde Marjan Haak-Griffioen. De staatssecretaris had al uitgesproken dat de provincie Utrecht rechtmatig heeft gehandeld. De provincie Utrecht hoopt nu dat alle energie wordt gericht op de voorbereidingen van de fusie van de vier gemeenten.

Het herindelingsadvies is gezonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die een wetsvoorstel zal opstellen omtrent de herindeling van de betrokken gemeenten. Dit wetsvoorstel wordt vervolgens, na instemming van het Kabinet, voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. Wanneer de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de voorgestelde herindeling kan deze per 1 januari 2010 van kracht worden.

De gemeente Loenen is van mening dat de procedure rondom de Wet Arhi niet volledig is doorlopen door de provincie Utrecht. Om die reden wil de gemeente Loenen dat er opnieuw een ter inzage legging georganiseerd moet worden onder de plaatselijke bevolking. Hiermee zou de procedure een enorme vertraging oplopen. De voorzieningrechter heeft de gemeente Loenen echter niet in het gelijk gesteld.

Meer informatie: Joyce Veul, telefoon 030 - 2582153 mob. 06-30530394