Persberichten stad Utrecht, 12.05 uur

Utrecht, 17-10-2008

Bijna zeven keer de limiet

UTRECHT Een beginnend bestuurder werd in de vroege ochtend van vrijdag 17 oktober aangehouden omdat hij een behoorlijke slok op had.

Rond 04.05 uur werd een 27-jarige automobilist uit Nieuwegein op het Robert Kochplein gecontroleerd. Hij had te veel gedronken en werd aangehouden. Tevens bleek dat de auto niet apk gekeurd was en niet was verzekerd.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 600 ug/l, bijna zeven keer de wettelijke limiet van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de Nieuwegeiner is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens kreeg hij bekeuringen voor de apk en de verzekering.

Straatroof

UTRECHT Een vrouw werd op donderdagavond 16 oktober van haar tas beroofd.

Rond 23.20 uur fietste een 25-jarige vrouw uit Didam over de Kranenburgerweg. Zij hoorde dat haar van achteren een scooter naderde. Vervolgens kwam de scooter naast haar rijden en rukte de passagier haar tas van haar schouder waardoor de Didamse ten val kwam. De twee verdachten gingen er op de scooter en met de tas in de richting van de Koningsweg vandoor. Het slachtoffer raakte niet gewond.

De politie werd gewaarschuwd en kwam met meerdere eenheden met spoed ter plaatse. Bij een onderzoek in de omgeving werden de verdachten echter niet meer aangetroffen.

De verdachten waren twee jongens, vermoedelijk tussen de 16 en 18 jaar. normaal postuur en donkere kleding. De bestuurder had een zwarte muts op. Zij reden op een grijze scooter.

Het slachtoffer meldde dat een vrouw met een kindje met blond haar achter haar had gereden en getuige was geweest. Aan deze en mogelijke andere getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Verkeerscontrole

UTRECHT/VLEUTEN De politie heeft op donderdag 16 oktober verkeerscontroles op de Utrechtseweg in Vleuten en de Verlengde Vleutenseweg in Utrecht gehouden.

Bij de controles werden 31 bekeuringen uitgeschreven: geen fietsverlichting (19), kenteken niet leesbaar (1), niet tonen rijbewijs (2), rijden over busbaan (4), niet dragen gordel (4) en getinte ruit (1).

Ook werd op alcohol gecontroleerd. In totaal 515 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Geen van hen had te veel gedronken.

Veel te veel op

UTRECHT Een snorfietser werd in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 oktober aangehouden omdat hij veel te diep in meerdere glaasjes had gekeken.

Rond 02.20 uur zagen agenten een snorfietser met een kapot achterlicht over de Anton Geesinkstraat rijden. Zij gaven de bestuurder, een 39-jarige man uit Utrecht, een stopteken. Bij het aanspreken, bemerkten zij dat de man sterk naar alcohol rook. Uit de blaastest bleek dat hij inderdaad veel te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij controle van zijn snorfiets bleek de kentekenplaat niet te kloppen en het framenummer ontbrak. Daarop is de snorfiets voor technisch onderzoek in beslag genomen.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Utrechter 760 ug/l, bijna 3,5 keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens bleek dat hij niet in het bezit van een bromfietsrijbewijs was. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van negen uur.

Agressieve passagier

UTRECHT Een man werd op donderdagmiddag 16 oktober aangehouden omdat hij een buschauffeur had bedreigd.

Rond 16.45 uur kreeg de politie de melding van een agressieve buspassagier in een bus die op het Domplein stond. Direct gingen twee politie-eenheden ter plaatse. Zij spraken met de 51-jarige buschauffeur. Hij verklaarde dat vlak daarvoor een man de bus in was gelopen, die weigerde een plaatsbewijs te laten zien. Daarop gaf de chauffeur hem de keus: plaatsbewijs laten zien, kopen of uitstappen. De man bleef echter weigeren en ging in de bus zitten.

De chauffeur weigerde vervolgens verder te rijden, deed de motor uit en riep zijn centrale op om assistentie te krijgen. Daarop werd hij verbaal door de lastige passagier bedreigd. Vervolgens gooide de passagier een fles op de grond van de bus kapot. De chauffeur voelde zich dermate bedreigd, dat hij de politie inschakelde. De verdachte, een 33-jarige man uit Soest, werd op het Domplein aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De chauffeur deed aangifte van bedreiging.

Vals

UTRECHT Op donderdag 16 oktober werd een man aangehouden omdat hij met een valse creditcard probeerde te betalen.

Rond 13.00 uur kwam een man een winkel aan de Steenweg binnen. Hij kocht een exclusief horloge van 5000 en rekende af met een creditcard. De winkelmedewerker zag echter dat er een plaatje op de creditcard los zat en waarschuwde de politie. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, vermoedelijk een 33-jarige Maleisiër, aan. Hij bleek meerdere paspoorten bij zich te hebben met de Maleisische, Chinese en Singaporese nationaliteit. Vermoedelijk was het Maleisische zijn echte paspoort. Nader onderzoek zal dit uit moeten wijzen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt, waarna hij wordt overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Zij zetten het onderzoek naar hem voort.

Doortastende getuige

UTRECHT Een getuige bleef aan het begin van de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 oktober zijn positie doorgeven, terwijl hij een vermoedelijk gestolen fiets volgde.

Rond middernacht zag een getuige op de Voorstraat een man fietsen op een fiets waarvan het slot kapot was geknipt. De getuige belde met zijn gsm de politie en bleef zijn positie doorgeven, terwijl hij de verdachte volgde. Agenten controleerden de verdachte op de Hopakker. Het slot bleek inderdaad te zijn doorgeknipt en de framenummers/-stickers waren verwijderd. Daarop werd de verdachte, een 32-jarige man uit Utrecht, aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. De getuige werd van harte bedankt voor zijn inspanningen.

Niet geheel helder

UTRECHT Een automobilist werd op donderdagavond 16 oktober aangehouden omdat hij veel te veel alcohol achter zijn kiezen had.

Rond 19.00 uur zagen agenten een automobilist zonder verlichting over de Sweder van Zuylenweg rijden. Dat was niet het enige dat aan de automobilist opviel, hij reed ook nog slingerend en was niet handenvrij aan het bellen. De automobilist, een 62-jarige man uit Utrecht, werd aan de kant gezet. Hij maakte op de agenten een dronken indruk en dat werd bevestigd door de blaastest. Daarop werd hij aangehouden.

In het politiebureau lukte het de verdachte niet om een ademanalyse af te leggen. Daarop is ter bepaling van het alcoholgehalte bloed bij hem afgenomen. De uitslag laat enkele weken op zich wachten Aan de hand van het resultaat daarvan, wordt er proces-verbaal tegen de Utrechter opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Taxi tegen bus

UTRECHT Een taxichauffeur botste op donderdagochtend 16 oktober tegen een bus. Hij en zijn passagiere werden naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 09.40 uur reed een 60-jarige chauffeur met een bus over de busbaan op de Biltstraat. Daar moest hij stoppen voor het rode verkeerslicht. Een achter hem rijdende 50-jarige taxichauffeur uit Utrecht zag dit te laat en botste achter op de bus.

De taxichauffeur en zijn 82-jarige passagiere uit Utrecht hadden beiden nek- en rugklachten. Zij werden per ambulance naar het UMC respectievelijk het Diakonessenhuis gebracht. In de bus vielen geen gewonden. De taxi is door een takelbedrijf weggesleept.

Dronken en geen rijbewijs

UTRECHT Een automobilist werd op donderdagochtend 16 oktober aangehouden omdat hij te veel had gedronken.

Rond 06.10 uur zag een agent dat een automobilist op de Einsteindreef door rood reed. Hij ging achter de automobilist aan en gaf hem een stopteken. Aanvankelijk had dat geen resultaat, maar de automobilist stopte uiteindelijk op de Falklanddreef. Daar stapte de automobilist, een 38-jarige man uit Utrecht, uit. Hij bleek rondom dronken en werd aangehouden.

De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en blies bij de ademanalyse 860 ug/l, bijna vier keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed van alcohol en rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Kwaad geweten

UTRECHT Een jongetje werd op donderdag 16 oktober aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 17.20 uur zagen agenten een jongen op de Ankaradreef op een vrijwel nieuwe dure fiets zitten. Bij het zien van de agenten stapte de jongen af, zette de fiets neer en liep vlug weg. De agenten spraken hem aan en controleerden de fiets. Daarbij bleek dat de fiets in juli van dit jaar in De Meern was gestolen. De jongen, 11 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen.

De verdachte werd in het politiebureau verhoord. Hij is in de loop van de avond heengezonden en aan een familielid overgedragen.