Gemeente Enschede

Enschede presenteert de begroting voor 2009-2012

Ambities én realisme

Het Enschedese College van B&W presenteert de gemeenteraad "een robuuste begroting die ruimte biedt aan de grote ambities, maar waarin tegelijkertijd maatregelen zijn getroffen die ervoor zorgen dat de gemeente financieel tegen een stootje kan."
Volgens wethouder Jeroen Goudt gaat Enschede ook de komende jaren onverdroten door met het (her)ontwikkelen van de stad. De drie strategische opgaven (Enschede werkt!, Stad Enschede en Ons Enschede) geven hiervoor de richting aan. Zowel op sociaal als fysiek gebied staan er majeure investeringen op stapel. Tevens dienen er nog een aantal belangrijke financiële knelpunten te worden opgelost.

Terwijl de internationale financiële crisis de wereld in haar greep houdt - en deze op termijn ook Enschede niet onberoerd zal laten - legt het Enschedese College weer een sluitende begroting aan de gemeenteraad voor. De totale gemeentebegroting voor het jaar 2009 beslaat ongeveer 550 miljoen euro. Volgens gemaakte afspraken bij de `integrale afweging' gaat er tot het jaar 2012 in totaal 32 miljoen euro extra richting de strategische opgaven en knelpunten. Daarvan wordt 10 miljoen euro in 2009 besteed.

Nieuw investeringsfonds voor de gemeentelijke financiering van grote projecten
Zoals al eerder bericht, wordt er via de grote herstructurering- en ontwikkelingsprojecten (de `majeure stedelijke investeringen') tot het jaar 2015 door de gezamenlijke partners circa 1,3 miljard euro in Enschede geïnvesteerd. Het gemeentelijke aandeel daarin bedraagt 100 miljoen euro. Voor 71,5 miljoen euro is al dekking beschikking via o.a. subsidies en parkeerinkomsten. Van de resterende 28, 5 miljoen euro is op korte termijn 7 miljoen gedekt vanuit andere bronnen. Het College stelt voor om ten behoeve van de nu nog resterende 21,5 miljoen euro een investeringsfonds op te zetten. In het eerste kwartaal van 2009 komt het College met een gedetailleerd voorstel voor de voeding van het investeringsfonds.

Strategisch financieel beleid voeren
Om alle plannen te kunnen bekostigen is een gedegen strategisch financieel beleid noodzakelijk. Uitgangspunten van dat beleid zijn ten eerste dat nieuwe investeringen vanuit de bestaande programmabegrotingen moeten worden gefinancierd: door bestaand beleid te verschuiven of te verminderen. En ten tweede zal de gemeente Enschede de komende jaren blijven werken aan het nog efficiënter laten draaien van de organisatie: meer output genereren tegen zo laag mogelijke kosten.

Geen verhoging van de gemeentelijke lasten voor de Enschedese burger Ondanks de stevige investeringen is het College er in geslaagd om de lastenverhoging voor de Enschedese burger (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing of het rioolrecht) te beperken tot de jaarlijkse inflatiecorrectie. Er vindt dus geen extra verhoging van de lasten plaats.

Bestaande knelpunten oplossen
Er zijn in Enschede een aantal onderwerpen waarbij sprake is van (structurele) financiële problemen. Het College stelt in de begroting daarom voor de knelpunten als volgt aan te pakken: Stichting Enschede Promotie: het budget (de basisfinanciering) gaat structureel omhoog met EUR 400.000, - per jaar. Citymarketing: voor het jaar 2009 wordt EUR 500.000, - aan campagnebudget uitgetrokken.
Hondenbeleid: jaarlijks EUR 110.000, - extra o.a ter bestrijding van hondenpoep.
Rijwielstalling De Graaff: jaarlijks EUR 100.000, - extra om het exploitatietekort (EUR 200.000, -) voor een deel te dekken. Sportnota: jaarlijks EUR 115.000, - extra om de basisinfrastructuur voor sport te onderhouden.
Accresproblematiek Opgroeien in de stad: een extra bijdrage van EUR 268.000, - voor 2009 en verder oplopend in de jaren t/m 2012 Atak: jaarlijks EUR 150.000, - extra voor de exploitatie van het poppodium.
Jeugdtheater: een jaarlijkse bijdrage van EUR 80.000, - ten behoeve van de exploitatie.

Geplaatst: 17 October 2008.

17 oktober 2008