Vlaamse Overheid

24uurspermanentie van crisisnetwerken

718 minderjarigen aangemeld bij 24uurspermanentie van crisisnetwerken

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 17 oktober 2008

In het kader van Integrale Jeugdhulp Vlaanderen ondersteunt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, de voorzieningen die meewerken aan de crisisnetwerken. Deze voorzieningen realiseren een 24uurspermanentie zodat crisismeldingen elk moment van de dag en de ganse week kunnen gebeuren. Hulpverleners, politie, parket, huisartsen of andere dienstverleners kunnen bij het meldpunt terecht wanneer zij zelf niet onmiddellijk hulp kunnen bieden aan ouders en minderjarigen die geconfronteerd worden met ernstige problemen.

Deze hulpprogramma's zijn op dit ogenblik al operationeel in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Brussel. Tegen het einde van dit jaar zullen ook in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant meldpunten actief zijn. Minister Vanackere reserveerde 1 miljoen euro extra voor de werking van de crisisnetwerken.

Integrale Jeugdhulp heeft nu een tussentijds rapport klaar over de werking van de hulpprogramma's crisis gedurende de eerste zes maanden van dit jaar. 718 minderjarigen werden via hulp- en dienstverleners aangemeld met de vraag naar onmiddellijke hulp. 515 werden ontvankelijk verklaard, waarvan er 288 binnen de hulpprogramma's daadwerkelijk ondersteund konden worden.

De 227 andere aanvragen werden op een andere manier (door de familie, via de huisarts, binnen de eigen kennissenkring) of buiten het netwerk geholpen.

203 meldingen werden niet ontvankelijk verklaard omdat het ofwel niet meteen ging over een ernstige crisissituatie ofwel omdat de cliënten buiten de betrokken regio woonden. In een klein aantal gevallen kon er geen hulp verleend worden omdat het niet ging over een door de cliënt vrijwillig gestelde hulpvraag.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be