Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op vragen
over Boomkap Hedwigedijk

17 oktober 2008 - kamerstuk

Directie Regionale Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

24 september 2008 2008Z03061 DRZZ. 2008/3662 16 oktober 2008

onderwerp 2008D06283 bijlagen

Boomkap Hedwigedijk

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u het antwoord op de vragen van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het kappen van bomen op de Hedwigedijk in Vlaanderen.


1
Is het de minister bekend dat men op het Belgische deel van de Hedwigedijk reeds begonnen is met het kappen van bomen?

Ja.


2
Hoe verhouden deze berichten over het kappen van bomen op de Hedwigedijk zich met eerdere toezeggingen van minister-president Peeters aan minister Verburg, naar aan- leiding van het debat in de Eerste Kamer over de Westerscheldeverdragen, dat hij bereid is serieus en welwillend over eventuele alternatieven te overleggen en te onderhandelen?

Voorafgaand aan het debat in de Eerste Kamer over de Westerscheldeverdragen op 8 juli jongstleden heeft minister-president Peeters desgevraagd aangegeven dat de Vlaamse regering serieus en welwillend wil overleggen over alternatieven voor natuurherstel in de Hedwigepolder die eventueel door Nederland worden voorgelegd. In afwachting van de onderzoeksresultaten van de commissie Nijpels zal de Nederlandse regering beoordelen of dit aan de orde is.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 oktober 2008 DRZZ. 2008/3662 2

Ik zie geen reden om aan de toezegging van de minister-president Peeters te twijfelen. Overigens wijs ik erop dat het grensoverschrijdende karakter van de verdragen niet betekent dat de verdragspartners hun eigen verantwoordelijkheid verliezen en Vlaanderen op haar grondgebied niet mag verder gaan met haar eigen natuurontwikkeling.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Bomenrijen op de Zeedijk van de Prosperpolder (+/- 1000 stuks)


---- --