Vlaamse Overheid

digitale frequenties vast

Vlaamse Regering legt pakketten van digitale frequenties vast

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 17 oktober 2008

Vandaag besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld van de markt voor het uitwerken van een digitaal radio- en televisieaanbod via de ether. Eerder besliste de Vlaamse Regering al dat deze frequenties tussen de geïnteresseerde marktspelers zullen worden verdeeld op basis van een vergelijkende toets.

Om de vergelijkende toets te kunnen uitvoeren, zal een oproep in het Belgisch Staatsblad verschijnen, waarna kandidaten een dossier kunnen indienen die de vereiste informatie bevatten over een aantal punten. Deze dossiers worden dan vergeleken op basis van een aantal criteria. Dit alles is geregeld in een Besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008.

In totaal beschikt Vlaanderen over 8 frequentiepakketten voor digitale televisie (DVB), en 3 frequentiepakketten voor digitale radio (DAB). Daarvan werden reeds 1 DVB- en 1 DAB-pakket toegekend aan de VRT. Er kunnen bijgevolg nog verdeeld worden: 7 pakketten voor DVB en 2 pakketten voor DAB.

De Vlaamse Regering besliste vandaag dat in de eerste vergelijkende toets zullen worden opgenomen 6 pakketten voor digitale televisie (DVB), waarvan één pakket onvolledig (een 7^de pakket wordt opgevuld met restfrequenties), en één pakket voor digitale radio (DAB).

De overige pakketten kunnen nog niet worden vrijgegeven wegens gebruik door de militaire overheid, voor medische telemetrie (hartbewaking) en wegens beperkingen vanuit het buitenland.

De Vlaamse Regering besliste tevens dat de pakketten voor digitale televisie worden beschouwd als één geheel, waarvoor één vergunning zal worden uitgereikt. Bovendien zal de uiteindelijke vergunninghouder verplicht één van deze frequentiepakketten voor digitale televisie moeten inzetten voor mobiele televisie (DVBH), dit om de uitrol van DVB-H in Vlaanderen te stimuleren.

Voor de frequentiepakketten voor digitale radio kan een tweede vergunning worden uitgereikt.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van

minister-president Peeters - tel. 02 552 60 12

e-mail : persdienst.peeters@vlaanderen.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be