Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoord op vragen over aantal wilde zwijnen

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

3 september 2008
08-LNV-100 DN. 2008/3038 17 oktober 2008

onderwerp 08-LNV-106 bijlagen

Wilde zwijnen, drukjacht op de Veluwe, aanrijdingen en Wildroosters Geachte Voorzitter,

Op 3 september jl. heeft de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van uw Kamer mij verzocht om inlichtingen over (1) het aantal wilde zwijnen op de Veluwe, (2) de rol die de `drukjacht' speelt in het beheer van de wilde zwijnen en (3) het aantal ongevallen met wilde zwijnen dit jaar. Op 10 september jl. is dat aangevuld met een verzoek om inlichtingen over (4) het aantal wilde zwijnen dat als gevolg van de jacht de weg oversteekt, waaruit mogelijk ongevallen voortkomen, en (5) de plaatsing van wildroosters en afrastering.


1. Aantal wilde zwijnen op de Veluwe Over het aantal wilde zwijnen per 1 september heb ik u ingelicht in mijn brief1 van 3 september jl.
In aanvulling daarop meld ik u het volgende. Per 1 oktober bedroeg het afschot 65% van de totale toewijzing. Dat betekent dat in de maand september het afschot minder was (5% van de totale toewijzing) dan in de maanden daarvoor. Deze afname kan worden verklaard uit het grotere aanbod aan mast (voedsel; met name eikels), waardoor de wilde zwijnen tijdelijk minder op het lokvoer afkomen. De ervaring is dat, wanneer de mast opraakt, de zwijnen weer op het lokvoer af zullen komen en het afschot zal stijgen. Te verwachten is dat dit aan het eind van het jaar plaatsvindt.


2. Rol van de 1-op-1 methode
In mijn brief van 3 september heb ik uiteengezet dat de nieuwe aanpak van de provincie erop is gericht een structurele oplossing te bieden, zonder inzet van de methode van het
1-op-1 drijven. Ik ga ervan uit dat de inzet van alle betrokkenen zodanig zal zijn dat de

nieuwe aanpak werkt. Vooralsnog zijn de resultaten gunstig.


1 TK 2007-2008, 31581 nr. 1

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
17 oktober 2008 DN. 2008/3038 2


3. Aantal ongevallen met zwijnen
In 2008 zijn tot september ongeveer 340 aanrijdingen geregistreerd waarbij het wilde zwijn betrokken was. Dit aantal is hoger dan in dezelfde periode van voorgaande jaren, met uitzondering van het jaar 2007. Oorzaak hiervan is het hoge aantal wilde zwijnen. Zie ook het volgende punt.


4. Overstekende zwijnen en ongevallen
Ik kan u geen cijfers verstrekken over het aantal overstekende zwijnen als gevolg van afschotactiviteiten. Ik heb u wel al eerder laten weten dat er geen relatie is tussen die activiteiten en aanrijdingen met wilde zwijnen. Er is wel een goede correlatie met het aantal zwijnen. Zie hiervoor mijn beantwoording op vragen van mevrouw Thieme2.
5. Plaatsing rasters en wildroosters op de Veluwe Er is door de Vereniging Wildbeheer Veluwe (VWW) een inventarisatie gemaakt van de plaatsing en functionaliteit van de rasters en wildroosters op de Veluwe. Uit de inven- tarisatie komt een aantal knelpunten en probleemgebieden naar voren, zoals de zuid- westhoek van de Noord Veluwe tegen de A1 aan en rond Stroe. De rapportage is recent aan de provincie aangeboden en zal als vertrekpunt dienen voor het realiseren van het actieplan van betrokken partijen voor verkeersveiligheid en bestrijding schade en overlast (zie mijn brief van 3 september).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


2 TK 2007-2008, aanhangsel nummers 2742 en 3241


---- --