FNV

17-10-2008

FNV tegen tijdelijk in ww parkeren

De FNV is tegen het idee om bedrijven die in de problemen dreigen te komen de mogelijkheid te geven werknemers tijdelijk in de ww te parkeren. Een bestuurder in de metaal van FNV Bondgenoten had deze mogelijkheid geopperd in een interview met dagblad Trouw. Hij had de journalist overigens laten weten dat dit geen FNV-standpunt is, maar dat is niet in het artikel vermeld.

De vakbondsbestuurder pleitte ervoor omdat de situatie bij ondernemingen in en rond Eindhoven snel zou verslechteren. Bedrijven die hun afzet door de crisis zien dalen zouden zo even lucht krijgen, omdat ze werknemers enige weken naar huis kunnen sturen. Steeds meer bedrijven, vooral in de halfgeleider- en auto-industrie, trekken de buikriem aan, ervaren hij en zijn collega's.

Uitzendkrachten en ander tijdelijk personeel verliezen nu als eersten hun baan, melden chipmachinefabrikant ASML en truckfabrikant Daf. De vakbondsbestuurder vindt dat de overheid ook de maakindustrie moet helpen. "Ze steunt toch ook de banken, terwijl die tot voor kort miljardenwinsten boekten met ons verdiende geld."

Maar bestuurder Leo Hartveld van de FNV vakcentrale benadrukt dat het voorstel geen FNV-standpunt is. "En dat gaat het ook niet worden. Er bestaat al een regeling voor werktijdverkorting voor bedrijven die in de problemen geraken. Die biedt voldoende mogelijkheden."