Gemeente Harlingen


het vernieuwde hannemahuis

Record aantal bezoekers in het vernieuwde Hannemahuis

Het vernieuwde Museum Hannemahuis in Harlingen heeft op 17 oktober 2008 de eerste mijlpaal bereikt. Vijf weken na de feestelijke heropening op 12 september verwelkomde het Hannemahuis de 2.500ste bezoeker. In voorgaande jaren bereikte het Hannemahuis dat aantal pas na zes maanden. Anita Winkels en René de Wit uit Gouda deden een dagje Harlingen en wilden ook het Hannemahuis bezoeken. Vol verbazing hoorde Anita Winkels dat ze de 2.500ste bezoeker was. Conservator Hugo ter Avest bood haar het boek Alle verhalen van de stad aan.

Nieuwe doelgroepen
De massale belangstelling is mede te danken aan de uitbreiding van het museum met de nieuwe multifunctionele vleugel waardoor een waaier van activiteiten mogelijk is geworden. Nu haalt het Hannemahuis niet langer alleen de gewone museumbezoekers in huis, maar ook nieuwe doelgroepen als jongeren, cursisten en deelnemers aan lezingen en andere activiteiten.
Niet alleen veel individuele bezoekers hebben de afgelopen maand een bezoek gebracht aan het vernieuwde Hannemahuis, het museum krijgt ook opvallend meer groepsbezoeken te verwerken. Op 13 september, de eerste dag na één jaar sluiting en verbouwing, kwamen bijna 800 personen over de drempel van het vernieuwde Hannemahuis. In oktober trokken lezingen in de nieuwe gehoorzaal over Vestdijk door Vestdijkkenner Pieter van Exter, over Fries zilver door conservator Hugo ter Avest en over het Harlinger Weeshuis door Gerry Kuijper van Werkgroep Stadshistorie veel belangstelling. De gehoorzaal was ook het podium voor Theater Marikesj dat voor 80 basisschoolkinderen uit groep 4 twee voorstellingen speelde. Het toneelstuk was georganiseerd door Bibliotheek Harlingen ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. De tijdelijke tentoonstelling 'Ons vlakke land...' in de nieuwe expositieruimte van het Hannemahuis werd goed bezocht, onder anderen door 250 leerlingen van de RSG Simon Vestdijk en de Maritieme Academie Harlingen die hier aan hun CKV-opddrachten werkten. Op 12 oktober, Landelijke Archievendag en de start van de Week van de Geschiedenis, was het Hannemahuis het eindpunt voor 100 deelnemers aan een cultuurhistorische boottocht tussen Leeuwarden en Harlingen.

De waardering voor het vernieuwde Hannemahuis blijkt uit de enthousiaste reacties van de bezoekers. Vooral de nieuwe multimediapresentaties over de Harlinger kunsthandel van vader en zoon Baur in 1816 en de jeneverstokerij van Jan Hannema uit 1760 zijn voor velen een verrassing.

Actief kunst kijken
Op woensdagmiddagen is de gehoorzaal van het Hannemahuis getransformeerd tot een kunstwerkplaats. Onder leiding van beeldend kunstenaar Feiko Mintjes oefenen cursisten de kunst van het kijken. Dit doen zij aan de hand van schilderijen en objecten in het Museum Hannemahuis. Zij passen hun waarnemingen ook toe in eigen werk. Het Hannemahuis is daarmee één van de weinige musea in Nederland waar men niet alleen passief maar ook actief naar kunst kan kijken.

Activiteitenprogramma
Het programma van activiteiten in het Hannemahuis is te bekijken op de website van het Hannemahuis, www.hannemahuis.nl.
---