Gemeente Leeuwarderadeel


Oproep Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel.

17-10-2008 11:39

Zoals nu staat gepland, zal de St. Vitustoren te Stiens in 2009 worden gerestaureerd.

Onlangs heeft de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel een subsidie van EUR 200.000,- van het rijk en de provincie gekregen, waarmee een deel van de restauratiekosten van de toren betaald kan worden. Sinds eind vorig jaar worden de klokken van de St. Vituskerk niet meer geluid, omdat de luidconstructie niet meer in orde is. De verkregen subsidie dekt niet de volledige restauratie van de toren. De toren en de luidklokken kunnen alleen dan worden gerestaureerd als de gehele financiering rond is.

De Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel wil om praktische reden de toren en de luidklokken gelijktijdig restaureren. Begin september is de stichting begonnen met het werven van fondsen door middel van een jaarkalender en een monumentengidsje. Het mag duidelijk zijn, dat er meer moet gebeuren. Naar verwachting zal de totale opknapbeurt drie ton gaan kosten.

Om die reden heeft de Stichting Monumentenzorg verschillende verenigingen, die met haar leden een groot deel van de bevolking van onze gemeente vertegenwoordigen, uitgenodigd om mee te willen werken aan het verkrijgen en vergroten van de fondsen ten behoeve van de restauratie. Hiertoe heeft de stichting op donderdagavond 6 november 2008 om 19.45 uur een bijeenkomst in de Skalm belegd.

Indien er verenigingen zijn die niet zijn benaderd, maar ook belangstellenden, die zich in willen zetten om de komende activiteiten van de stichting te willen ondersteunen, dan kunnen zij zich opgeven bij de secretariaat van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel p/a R. Stavast, Lutskedyk 32, 9051 CM Stiens, telefoon 2571735, e-mail resolut@kpnplanet.nl.


---