Gemeente Nuth


Vervuiling wegen is strafbaar

In het najaar worden diverse agrarische activiteiten verricht. Daarbij worden veel landbouwwerktuigen en motorvoertuigen ingezet, die na gedane arbeid op landbouwterreinen of tijdens transportactivitei-ten deel uitmaken van het verkeer. Tijdens het transport van o.a. aardappelen of bieten, ontstaat door de diverse motorvoertuigen vervuiling op het wegdek, met name na een langere regenperiode. In de algemene plaatselijke verordening van de gemeente Nuth is ter voorkoming van calamiteiten, i.c. verkeersongevallen, een preventief artikel opgenomen waarbij de verplichting aan de vervuiler wordt gesteld, deze vervuiling direct na de werkzaamheden op te ruimen.

Artikel 4.4.2 Verontreiniging bij werkzaamheden op de weg luidt:


1. Indien bij het laden of lossen of vervoeren van stoffen of voorwerpen dan wel bij andere werk-zaamheden de weg wordt verontreinigd, is degene die genoemde werkzaamheden verricht, als-mede, indien deze in opdracht handelt, zijn opdrachtgever verplicht: a. indien de verontreiniging gevaar voor de veiligheid van het verkeer of voor beschadiging van het wegdek oplevert, de weg terstond na het ontstaan van de verontreiniging te reinigen of te doen reinigen; b. indien de verontreiniging geen gevaar voor de veiligheid van het verkeer of voor beschadiging van het wegdek oplevert, de weg terstond na de beëindiging van de werkzaamheden of, indien deze langer dan een dag duren, elke dag terstond na beëindiging van de werkzaamheden op die dag; te reinigen of te doen reinigen.


2. Het in het eerste lid gesteld verbod geldt niet voor zover de Wet beheer rijkswaterstaatswerken of de Wegenverordening van de Provincie Limburg van toepassing is. Kortom: Het nalaten van de ruimplicht is strafbaar. De overtreder van dit artikel, die dus eigenlijk nalaat zorg te dragen voor de verkeersveiligheid, kan geconfronteerd worden met een bestuurlijke en/of strafrechtelijke handhavingmaatregel.

Â

In de praktijk zou dit dus kunnen betekenen dat de vervuiler zowel de opruimingskosten ten gevolge van deze nalatigheid/vervuiling op de weg, alsmede de (strafrechtelijke) boete zou moeten betalen.