PvdA Europees parlement


Eén miljard voor één miljard ondervoede Afrikanen

17 oktober 2008

Thijs Berman Eén miljard euro voor één miljard ondervoede Afrikanen, dat is niet teveel gevraagd, want de honger in wereld neemt toe", zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman en vice-voorzitter van de ontwikkelingssamenwerkingscommissie in het Euriopees Parlement.

Zo´n 920 miljoen mensen lijden nu honger, volgens de wereldvoedselorganisatie FAO in een rapport, dat gisteren is uitgebracht op Wereldvoedseldag. India en China vragen om steeds meer vlees en olie. Droogtes bedreigen het inkomen van kleine boeren in Afrika. Daarnaast hebben kleine boeren in Afrika geen economische vuurkracht, ze verbouwen slechts voor eigen omgeving.

"Alles bij elkaar leidt dat tot stijgende voedselprijzen. Ondervoeding is dan het gevolg en gaat direct in tegen het halen van de Millenniumdoelen, waarvan één het halveren van de honger is", zegt Berman.

Arme landen kampen al maanden met een voedselcrisis. Te hoge prijzen voor graan, rijst en cassave veroorzaken een halt op de ontwikkeling. Berman : "Stel: Als je maar 1 dollar per dag te besteden hebt, moet je meer dan de helft besteden aan je dagelijkse voeding. Anders verwoord is het kiezen tussen twee kwaden: óf je kind zonder eten naar school sturen óf slechts 1 maaltijd per dag en geen onderwijs."

"Het Europese voorstel om één miljard te investeren in de productie van Afrikaanse landbouwproducten, biedt niet alleen kleine boeren een kans, maar ook kinderen", aldus Berman. De Europese landbouwlobby probeert dit voorstel echter tegen te houden. Het Europees Parlement heeft het voorstel daarom aangepast en besloot om er alvast 250 miljoen Euro voor te reserveren binnen het EU-ontwikkelingsbudget.

"Meer ruimte is er niet, de rest zal toch echt uit andere bronnen moeten komen. De onverwacht hoge meevaller in het EU-landbouwbudget van 2008 ontstond door de hoge voedselprijzen. Er hoefden immers geen voorraden opgekocht te worden om de landbouwprijzen in de EU te ondersteunen. Het is immoreel om die meevaller nu stilletjes in eigen zak te steken en niet een klein beetje te delen met ontwikkelingslanden die aan de hoge voedselprijzen enkel ondervoede kinderen overhouden", stelt Thijs Berman.